Mainos

EU:lta rahaa syöpää hidastavaan lääkkeeseen

Turun Teknologiakeskuksessa toimiva BioTie Therapies Oy alkaa kehittää sokeriyhdisteistä syövän kasvua hidastavia lääkkeitä. Neljä yliopistolaboratoriota ja ja kolme biotekniikan yritystä osallistuvat työhön. Euroopan unioni on myöntänyt 10 miljoonaa markkaa ( 1,8 euroa) hankkeeseen, jossa on suomalaisten lisäksi ruotsalaisia, englantilaisia ja italialaisia yhteistyökumppaneita.

BioTien toimitusjohtaja, professori Markku Jalkanen kertoo, että sama yhteistyöverkko kehitti äskettäin bioteknisesti tuotettavan hepariinin, jolla voidaan korvata nykyisin yleisesti käytettävät eläinperäiset valmisteet.

-Hepariinilla on vuosia tiedetty olevan syövän kasvua rajoittava vaikutus. Sitä vain ei ole voitu käyttää suurina määrinä sen verta ohentavan vaikutuksen vuoksi. -Tarkoituksemme on nyt kehittää lääke, joka rajoittaa syövän kasvua paljon tehokkaammin kuin hepariini ilman merkittävää vaikutusta veren ohenemiseen, Jalkanen selvittää.

Syöpälääkkeen kehitystyö on jatkoa Jalkasen aiempaan, syndekaani-molekyyliin keskittyneeseen tutkimukseen, jolle myönnettiin 1993 ns. pikku-Nobel eli Anders Jahre -palkinto. Syndekaanin syövän kasvua rajoittava vaikutus perustuu siinä esiintyville sokerirakenteille. EU-projekti mahdollistaa niiden tuottamisen teollisesti. Yhteistyöverkossa työskentelee yli 30 tutkijaa vuosina 2000-2002.

-Hankkeen akateemisten laboratorioiden ja yrityslaboratorioiden kiinteä yhteistyö nopeuttaa tutkimustiedon siirtämistä tuotekehitykseen, Jalkanen korostaa.
(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja