EU:lta punaista maatalouskaupan vapauttamiselle

EU torjuu maatalouskaupan radikaalin vapauttamisen, koska haluaa säilyttää omat maatalous- ja tukimallinsa. Unionimaat haluavat tuoda alkavan WTO-kierroksen neuvottelupöytään myös uusia arvoja, kuten ympäristönsuojelun, eläinten hyvinvoinnin ja kuluttajanäkökohdat.

Maatalouskomissaari Franz Fischler sekä maatalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) vakuuttavat, että maaliskuussa valmistunut Agenda 2000 -paketti on perusta EU:n neuvotteluasemalle WTO-neuvotteluissa. EU ei näin ollen pyri painamaan hintoja lähemmäksi maailmanmarkkinoiden tasoa.

Tampereen kokouksessa heitä kävivät evästämässä elintarvikeketjun edustajat, jotka kehottivat EU:n maatalousministereitä puolustamaan eurooppalaista mallia tiukasti. Noel Devisch, eurooppalaisen tuottajajärjestö Copan puheenjohtaja arvostelee erityisesti Yhdysvaltain politiikkaa - hänen mielestään amerikkalaiset kiertävät WTO:n tukisääntöjä jakamalla vuodesta toiseen hätäapua tuottajille. -Kuinka monta kertaa voi antaa tilapäistä apua ennen kuin
se muuttuu pysyväksi, Devisch purnaa.

Eurooppalaiset tuet kyseenalaisina

EU-maissa tukijärjestelmä on pitempiaikaisiin, tuotantoon kytkettyihin tukiin perustuva. Sitä kohdellaan WTO-sääntöjen mukaan eri tavalla. Kun hätäapu kuuluu ns. vihreään laatikkoon, jota ei tarvitse pienentää, ovat eurooppalaiset maataloustuet yleensä luokiteltu ns. siniseen laatikkoon, jota pitäisi rajata.

Siniset tuet on sidottu tuotantotekijöihin eli ne ovat joko hehtaari- tai pääkohtaisia tukia, ja ehtona on, että tuotantoa on rajoitettava. Sallitut vihreät tuet ovat tuotannosta riippumattomia ja sisältävät muun muassa ympäristö- ja hätäaputuet. Yhdysvaltain käyttämät tuet luokitellaan enimmäkseen vihreiksi eli sallituiksi, joten se on kannattanut sinisen laatikon lakkauttamista kokonaan. Suomi ehdottaa keskustelupaperissaan, että EU-maat pyrkisivät laajentamaan vihreää laatikkoa esimerkiksi ottamalla mukaan eläinten hyvinvointia edistäviä tukia. -Meidän pyrkimyksemme on säilyttää sininen ja vihreä laatikko sekä rauhanlauseke, linjaa Fischler.

Ns. rauhanlauseke on katkolla vuoden 2003 lopulla, jolloin uuden WTO-kierroksen pitäisi loppua. Sen mukaan kotimaiset tuet ja vientituet on rauhoitettu vastatoimilta, kunhan ne ovat yleisen Gatt-maataloussopimuksen mukaisia. EU haluaa lausekkeelle jatkoaikaa. Sivussa varsinaisista aiheista esille voivat nousta muutkin kiistakysymykset maailmankaupasta. EU vaatii, että sen on saatava jatkaa hormoneilla kasvatetun lihan tuontikieltoa ja itse määritellä mitä geenimuunneltuja tuotteita tuodaan, ja millä ehdoilla niitä markkinoille lasketaan. Hormonilihan tuontikielto on WTO:ssa todettu laittomaksi, ja Yhdysvallat on määrännyt vastavetona eurooppalaisille tuotteille rankaisutulleja.

EU altavastaajana

Seuraava WTO-kierros alkaa ministerikokouksella Seattlessa marraskuun lopulla. Kokouksessa päätetään neuvoteltavat aiheet, valtuudet ja kierroksen puitteet. EU:n maatalousministerit vahvistavat oman kantansa uudessa kokouksessa syyskuun lopulla, koko EU:n yhteinen linjaus kaikista neuvotteluaiheista valmistuu lokakuussa. Jo Uruguayn kierroksen lopuksi sovittiin, että maatalous ja palvelut kuuluvat uudelle kierrokselle, jonka nimeksi on annettu Millennium-kierros.

Keskustelujen aluksi Fischler kehotti EU-maita puhaltamaan yhteen hiileen ja varoitti, että neuvotteluista tulee EU:lle vaikeat. -Yhteisön markkinahinnat ovat useimpien tuotteiden osalta vielä maailmanmarkkinahintoja korkeammat, joten markkinamme ovat houkutteleva kohde muille viejille, Fischler toteaa alkusanoissaan. -Me tarjoamme myös vientitukia, joita kaikki muut viejät haluavat parhaansa mukaan rajoittaa tai poistaa kokonaan. Me käytämme yhä enemmän "sinisen laatikon" tukia, joita muiden alueiden tuottajat katsovat kateudella, Fischler muistuttaa.

EU:lle on tärkeää löytää yhteinen linja, koska laajempaa vapaakauppaa kannattavat osapuolet, Yhdysvallat ja Cairnsin ryhmä hyödyntävät ripeästi rintaman säröjä. Cairnsin ryhmään kuuluu 15 maata, muun muassa Australia, Uusi-Seelanti, Kanada, useita Etelä-Amerikan ja Aasian maata sekä Etelä-Afrikka. Fischlerillä oli suomalaisille neuvottelijoille hyvä vinkki, jos WTO-linjasta ei muuten näytä syntyvän sopua. -Lukitkaa ministerit vain muutamaksi viikoksi sata-asteiseen suomalaiseen saunaan, niin eiköhän tule valmista, komissaari neuvoo.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat