Mainos

EU:lta odotetaan järeitä toimia

Euroopan keskuspankin ennustetaan päättävän tänään iltapäivällä järeistä toimista euroalueen hiipuvien talouksien elvyttämiseksi ja inflaation kiihdyttämiseksi. Euroalue painui joulukuussa deflaatioon, mikä tarkoittaa kuluttajahintojen laskua.

Elvyttäminen tapahtuisi siten, että EKP ostaa euromaiden joukkovelkakirjalainoja. Käytännössä ostot vastaavat rahan painamista.

Useat viestimet kertoivat eilen, että ohjelma päättyisi vuoden 2016 lopussa. Ostot olisivat 50 miljardia euroa kuukaudessa, mikä nostaisi loppusumman 1100 miljardiin euroon. Uutistoimisto Reutersin haastattelemat markkinatoimijat asettivat kuitenkin odotukset 600 miljardiin euroon.

EKP ei ole hillinnyt odotuksia massiivisista toimista. Saksa on kuitenkin esittänyt epäilyjä, koska velkakirjojen osto lisää euromaiden yhteisvastuullisuutta. Saksa haluaa myös rajoittaa ohjelman kokoa.

Yksi odotetuimmista ratkaisuista on se, saavatko kunkin euromaan keskuspankit tehtäväksi omien maidensa velkakirjojen ostot.

Saksan keskuspankin mielestä on riski, jos Kreikan ja Italian kaltaiset kriisimaat saavat valtuudet ostaa omia velkakirjojaan EKP:n sijasta.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.