Mainos

EU:lta jättisakot Siemensille ja Mitsubishille

Kymmenen yritystä sai yhteensä satojen miljoonien eurojen sakot hintojen sopimisesta. Kartellin paljastanut ABB selvisi ilman sakkoja.

Euroopan unionin komissio on määrännyt ennätyssuuret sakot korkeajänniteverkkoja ja niiden tarvikkeita valmistaville yrityksille.

Muun muassa Siemens, Mitsubishi Electric ja Toshiba joutuvat maksamaan yhteensä lähes 751 miljoonan euron sakot hintojen sopimisesta. Kaasueristeisten kytkinlaitteiden hintayhteistyöstä määrätty rangaistus on suurin koskaan yksittäisestä kartellista määrätty.

Kaasueristeiset kytkinlaitteet ovat raskaita sähkölaitteita, joilla säädellään energian kulkua sähköverkoissa. Laitteet ovat olennainen osa energian toimitusjärjestelmää, joten niille on väistämättä kysyntää joka maassa.

Monimutkaista peitetoimintaa

Komission mukaan kartelli on ollut pystyssä ainakin 16 vuotta, vuodesta 1988 vuoteen 2004, jolloin tutkinta aloitettiin.

Komissio sai tietää kartellista sveitsiläiseltä ABB:lta. Yhteistyön seurauksena ABB selvisi tutkinnasta ilman sakkoja. Ilman paljastusta ABB:n oma sakko olisi ollut yli 216 miljoonaa euroa.

Kartellin peittelyyn käytettiin komission mukaan monimutkaisia keinoja, muun muassa nimettömiä sähköposteja, koodikieltä sekä tekaistuja nimiä. Kartellin jäsenet myös tapasivat säännöllisesti sopiakseen toimintatavoistaan.

Siemens ja Toshiba valittavat

Komission jakamista sakoista Siemensin sakko on suurin, yli 418 miljoonaa euroa. Yhtiön Saksan-yksikkö sai noin 397 miljoonan ja Itävallan yksikkö 22 miljoonan sakon. Sakko on suurin, joka EU:ssa on määrätty yksittäisestä rikkomuksesta.

Siemens pitää summaa ylimitoitettuna. Yritys ilmoitti tuoreeltaan, että se aikoo valittaa päätöksestä EY-tuomioistuimeen. Myös Toshiba valmistelee valitusta, ja muut sakotetut voivat seurata perässä.

Muista yrityksistä Mitsubishi joutuu maksamaan noin 119 miljoonaa, Toshiba 91 miljoonaa ja Hitachi liki 52 miljoonaa. Muita sakotettuja yhtiöitä ovat Schneider, VA Tech, Alstom, Areva, Japan AE Power Systems ja Fuji.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.