Mainos

EU:lta harvinaiset moitteet Irlannille

Euroopan unionin valtiovarainministerit ovat vaatineet Irlantia muuttamaan julkisen talouden hoitoaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU puuttuu suoraan yhden jäsenmaan talouspolitiikkaan. Irlanti pitää kuitenkin kiinni linjastaan.

Euroopan unionin valtiovarainministereiden Ecofin-neuvosto ärähti Irlannille kokouksessaa Brysselissä. Irlanti on poikennut ns. vakaussopimuksessa kirjatulta yhteiseltä linjalta. Maan talous on ylikuumentunut eikä Irlannin hallitus tee riittävästi viilentääkseen tilannetta. 14 EU-maan ministerit asettuivat näin varauksetta Irlannilta toistuvasti korjauksia peränneen EU:n komission taakse.

Irlannin valtiovarainministeri Charler McCreevy kiisti jyrkästi läksytysohjelman syytökset eikä luvannut minkäänlaisia muutoksia maansa tämän vuoden bujdettiin.

Irlannin talous kasvoi viime vuonna lähes 11 prosenttia ja hinnat nousivat keskimäärin 5,6 prosenttia. Euroopan keskuspankin asettama katto hintojen nousulle koko euroalueella on kaksi prosenttia. Inflaatiota on komission mielestä suorastaan ruokittu verokevenyksillä. Toisaalta Irlannilla on vähemmän velkaa ja enemmän budjettiylijäämää kuin millään muulla EU-maalla.

Komission ja Ecofinin uhittelulla onkin enemmän symbolista merkitystä. Pieni Irlanti ei EU:n inflaatiolukuja heiluta. Suurille mailla ja myös Itä-Euroopan tuleville jäsenmaille on nyt kuitenkin annettu selvä merkki siitä, että ruodussa on pysyttävä.

Sauli Niinistö

Suomen valtiovarainministeri Sauli Niinistö katsoo, että Irlannin ojennus on perusteltua, vaikka maan talousluvut ovat komeat ja inflaatiokin hieman taittunut. -Pitemmällä tähtäimellä kustannuspaineiden torjuminen on hyvin paikallaan. En siinä mielessä pidä suositusta aiheettomana, Niinistö sanoi Brysselissä. Niinistön mukaan Irlanti on lisäksi ollut selkeästi välittämättä talouttaan koskevista mielipiteistä, joita EU on tähän asti antanut.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.