Mainos

EU:lta ehdotus pankkien konkurssien maksuun

Euroopan unionin komissio haluaa varmistaa, ettei pankkien konkursseja tulevaisuudessa rahoiteta veromaksajien rahoilla ja etteivät konkurssit horjuta rahoitusjärjestelmän vakautta. Komissio ehdottaa erityisten pankkien kriisinratkaisurahastojen perustamista. Varat rahastoihin on tarkoitus kerätä pankeilta perittävillä maksuilla.

EU:n jäsenmaat perustavat rahastot yhteisten sääntöjen mukaisesti. Rahastoja ei käytettäisi pankkien auttamiseen tai pelastamiseen. Niiden avulla varmistettaisiin komission ehdotuksen mukaan vain, että pankkien konkurssit hoidetaan hallitusti. Rahastoista tulee osa komissiossa valmisteilla olevaa EU:n yhteistä kriisinhallinjärjestelmää.

- Ei ole hyväksyttävissä, että veronmaksajat kantaisivat pankkisektorin pelastamisesta aiheutuvat suuret kustannukset. Uskon saastuttaja maksaa -periaatteeseen, sanoo sisämarkkinakomissaari Michel Barnier julkistaessaan komission ehdotuksen Brysselissä.

Rahastoilla ei komission mukaan suojella pankkeja eikä niitä käytetä konkurssiin menevien pankkien pelastamiseen. Pankkien konkurssien seurauksista vastaavat ensisijaisesti niiden osakkaat ja vakuudettomien velkojen haltijat.

Rahastojen koko vielä auki

Komissio ei vielä julkistanut yksityiskohtia edelleen valmisteilla olevasta ehdotuksesta. Rahastojen suuruus ja toiminta-ala riippuisivat komission mukaan siitä, kuinka tehokkaasti pankkien valvontaa ja sääntelyä saadaan parannetuksi.

Kriisinratkaisurahastoista voidaan komission ehdotuksen mukaan rahoittaa esimerkiksi omaisuudenhoitoyhtiöitä, varojen ja vastuiden siirtoa sekä pankkien lohkomista hyvään pankkiin ja roskapankkiin. Rahastot on komission mukaan perustettava pitemmällä aikavälillä. Pankeilta perittävien maksujen toivotaan kannustavan niitä asianmukaisiin toimintatapoihin ja vähentävän kriisinratkaisuun turvautumisen riskiä.

Komissio esittelee ehdotuksensa kesäkuussa EU:n valtiovarainministereille, valtioiden päämiehille ja G20-ryhmälle. Komission yksityiskohtainen ehdotus EU:n tasoisesta kriisinhallintajärjestelmästä on määrä julkistaa lokakuussa. Lakiehdotukset saadaan Barnierin mukaan valmiiksi "ensi vuoden alkupuolella".

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.