EU:lta 40 miljoonaa sotilasrakennukseen

Euroopan unionin ylimääräiseen talousarvioon sisältyy lähes 40 miljoonaa markkaa turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa varten. Summasta suurin osa käytetään uuteen rakennukseen, johon sijoitetaan mm. EU:n sotilasesikunta.

Menot kuluvat rakennuksen vuokraamiseen, saneeraukseen ja kalustamiseen. Brysselin sotilasesikuntaan jäsenmaat lähettävät asiantuntijansa, joiden lukumäärä on europarlamentaarikko Kyösti Virrankosken mukaan alkuvaiheessa noin 45. Myöhemmin määrä kasvaa 60-90 henkilöön. Palkkamenot ovat 75 8000 euroa eli noin 4,5 miljoonaa markkaa loppuvuoden osalta.

EU:n täydentävän talousarvion tänään esitellyt Virrankoski huomauttaa, että ensimmäisen kerran neuvoston budjetissa on määrärahoja yhteistä puolustuspolitiikkaa varten. Hän pitää kysymystä äärimmäisen vaikeana pienille puolueettomille maille kuten Suomelle.

Virrankoski viittaa "herrasmiessopimukseen", jonka mukaan ministerineuvosto ja parlamentti eivät ole sekaantuneet toistensa talousarvioesityksiin.
-On huomattava, että tämä koski alunperin vain hallintomenoja. Jos neuvosto alkaa sisällyttää talousarvioonsa myös toimintamenoja, silloin on pidettävä sopivana, että parlamentti voi sanoa tähän sanansa, Virrankoski sanoi Strasbourgissa.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat