Mainos

EU:lle toivotaan näkyvämpää roolia Lähi-idässä

Israelin ja palestiinalaisten ulkoministerit toivottivat tänään Brysselissä tervetulleeksi EU:n entistä näkyvämmän läsnäolon Lähi-idässä. Sekä Israelin ulkoministeri Silvan Shalom että palestiinalaisten ulkoministeri Nabil Shaath vierailivat perätysten EU:n ulkoministerikokouksessa.

Kyseessä oli kahteen vuoteen ensimmäinen kerta, kun kiistan molempien osapuolten edustajat neuvottelivat näin samana päivänä EU:n kanssa. Sekä puheenjohtajamaa Italian ulkoministeri Franco Frattini että Suomen Erkki Tuomioja (sd.) pitivät hyvänä sitä, että Israel alleviivasi EU:n osuutta rauhansuunnitelman toteutumiseen.
Italian tavoitteena on nimenomaan lisätä EU:n painoarvoa maailmalla.

EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan edustaja puolestaan arvioi osapuolten ymmärtävän, että Lähi-idässä on nyt mahdollisuus edistyä ja tähän mahdollisuuteen on syytä tarttua ajoissa. EU:n ministerit totesivat kokouksessa unionin säilyttävän jatkossakin yhteydet palestiinalaisten presidenttiin Jasser Arafatiin palestiinalaishallinnon pääministerin Mahmoud Abbasin lisäksi.

Konkreettisissa neuvotteluissa kumppanina on Abbasin hallitus, jolle valta palestiinalaisalueilla on siirtymässä. Tuomiojan mukaan vaaleilla valittua presidenttiä aiotaan samaan aikaan kohdella asiaankuuluvasti riippumatta Israelin ja Yhdysvaltain näkemyksistä. Arafatin eristäminen vaarantaisi hänen mielestään Lähi-idän rauhanprosessin toteutumisen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.