EU:lla vähän haluja Venäjän lisäpakotteille – "olisimme ampuneet itseämme jalkaan"

Yhdysvallat on EU:ta innokkaampi asettamaan Venäjälle lisäpakotteita. EU ei jäädyttänyt pelättyjä rajaohjelmiaan, mikä on Suomessa otettu helpottuneen vastaan.

- Hallituksen tavoite oli ettei taloudellisesti tärkeitä ohjelmia jäädytetä, mutta erityisesti siksi koska niillä ei ole mitään tekemistä Ukrainan kriisin takia. Olisimme vain ampuneet itseämme jalkaan, sanoo puolustusministeri Carl Haglund (rkp) MTV:n SuomiAreenassa.

Samaan hengenvetoon Haglund muistuttaa, että pitäisi myös pohtia asekaupan keskeyttämisestä Venäjän kanssa.

"Voitto Suomelle"

Ulkoministeriön erikoistutkija Hiski Haukkala on samaa mieltä rajaohjelmista.

- Se oli voitto Suomelle. Ei olisi ollut viisasta jäädyttää matalan tason poliittista yhteistyötä. 

Tilanne on silti hankala. Haukkalan mukaan nyt olla siirtymässä vaiheeseen, missä pakotteet iskevät Venäjän kaupasta riippuvaisiin maihin, siis myös Suomeen.

Yhdysvalloilla pienemmät intressit

Yhdysvaltojen pakotelinja on EU:ta kovempi. Pakotteet eivät hetkauta sen taloutta.

- Sillä on pienemmät intressit tässä pelissä. EU:ssa on tarve ja pakko sopia kaikkien jäsenmaiden kesken. Prosessi on hidas, ja voi joskus olla hyvä asia että ollaan hitaita. Silloin tehdään hyvin harkittuja päätöksiä.

Haglund ei usko että kriisi vaikuttaisi rajusti Suomen ja Venäjän kahdenvälisiin suhteisiin. Haukkalan mukaan vasta aika näyttää miten suhde voi.

Krimin liitos "törkeä teko"

Porin SuomiAreenan keskusteluja seuraavat kansalaiset pitävät itsestään selvänä että pakotteet iskevät Suomen talouteen.

- Kyllä se vaikuttaa paljon, kun ollaan naapurimaitakin, Aila Lähteenmäki toteaa.

- Toisaalta on hyvä että on pakotteita, mutta jos ajattelee opportunistisesti niin ne ovat paha asia, kun meillä on muutenkin vaikeaa, pohdiskelee Ilkka Kulmala.

Moni on huolissaan kriisistä, mutta ei usko laajempaan sotaan Euroopassa. 

Liisa Auruksenaho ihmettelee, miksi Krimin liittäminen Venäjään on nostanut vähän meteliä. 

- Se oli törkeä teko. Jos Suomelle olisi käynyt samalla lailla, olisiko se tapahtunut hiljaa, olisiko puututtu tilanteeseen?


 


Lue myös:

    Uusimmat