Mainos

EU: lisää naisia tutkimushankkeisiin

Naisten osuutta EU:n tutkimushankkeissa tulee tuntuvasti lisätä. Yksi syy naisten vähyyteen EU:n tutkimuksissa on se, että miehet jakavat apurahoja.

Tavoitteena on nostaa naisten osuus tutkimusohjelmien stipendiaateista ja asiantuntijaelinten jäsenistä 40 prosenttiin. Tähän saakka EU-tutkimushankkeiden keskeisillä paikoilla naisia on ollut korkeintaan kymmenen prosenttia.

Opetusministeriön neuvottelevan virkamiehen Mirja Arajärven mukaan ainoa keino saada naisia lisää EU:n ohjelmiin on, että jäsenmaat esittävät niihin naisia. Suomen Akatemian selvitys osoitti taannoin, että yksi keskeinen syys naisten vähäisyyteen tutkimushankkeissa on se, että apurahojen jakajina ovat miehet.

Tutkimusneuvosto patistaakin jäsenmaita käymään keskustelua naisten roolista tutkimustoiminnassa. Yksi kaikkia jäsenmaita koskeva ongelma on ollut se, että naisten osuudesta tutkimus- ja kehityshankkeissa ei ole riittävää tietoa. Siksi tutkimusneuvosto kehottaa jäsenmaita kyseisten tietojen keräämiseen.

Hakijamaat mukaan

EU:n viides puiteohjelma vuosille 1998-2002 hyväksyttiin viime joulukuussa. Sen tutkimusalueet käsittävät biotieteitä, tietoyhteiskunnan eteenpäin viemistä, ympäristö- ja energia-alan tutkimusta sekä teollisuustekniikkaa.

Viidennen puiteohjelman budjetti on lähes 15 miljardia euroa. Torstainen tutkimusneuvosto päätti hyväksyä EU:n jäsenyyttä hakeneet maat - Viro, Slovenia, Puola, Unkari, Tshekki ja Kypros - viidenteen puiteohjelmaan.

Hakijamaat osallistuvat tutkimusohjelman rahoitukseen vuosimaksulla, joka on suhteutettu niiden kokonaistuotantoon.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.