Mainos

EU: Lisää naisia isojen firmojen johtokuntiin

EU-komissio patistaa suuryrityksiä lisäämään naisten osuutta johtokunnissa nykyisestä 12 prosentista. Jos yritykset eivät vuoden kuluessa saa itse johtokuntien tasa-arvotilannetta paremmalle tolalle, oikeuskomissaari Viviane Reding uhkaa ryhtyä EU-tason toimiin tilanteen parantamiseksi.

Komission mukaan tutkimukset osoittavat, että yritykset, joiden johdossa on mukana naisia, menestyvät yksinomaan miesten johtamia yrityksiä paremmin. Näiden yritysten liikevoitto on komission mukaan miesjohtoisia yrityksiä parempi. Ne vetävät myös puoleensa enemmän päteviä työntekijöitä ja ymmärtävät paremmin asiakkaitaan kuin yksinomaan miesten johtamat yritykset.

Johtokuntien puheenjohtajista naisia on tällä hetkellä vain kolme prosenttia.

Naisten vähäinen osuus johtokunnissa on komission mukaan nurinkurista etenkin sikäli, että korkeakoulututkinnon suorittaneista eurooppalaisista lähes 60 prosenttia on naisia.

- Meidän on käytettävä hyödyksi kaikki yhteiskunnan kyvyt Euroopan talouden elvyttämiseksi, Reding sanoi Brysselissä järjestetyssä tasa-arvokonferenssissa.

Pohjoismaat mitalikolmikossa

Suomi ja Ruotsi ovat komission mukaan naisjohtajuuden edelläkävijöitä EU:ssa. Naisten osuus suuryritysten johtokunnissa on näissä maissa runsas neljännes.

Epätasa-arvoisin tilanne on tällä hetkellä Maltalla, missä vain kaksi prosenttia johtokuntien jäsenistä on naisia. Parannettavaa piisaa myös Luxemburgissa, Kyproksella ja Italiassa, joissa naisten osuus jää alle viiteen prosenttiin.

EU:n ulkopuolella olevassa Norjassa naisten osuus on kiintiölakien ansiosta noussut lähes 40 prosenttiin. Norjan esimerkin kannustamana Ranska ja Espanja ovat parhaillaan ottamassa käyttöön kiintiölakeja. Niiden käyttöönotosta keskustellaan lisäksi Hollannissa, Belgiassa ja Italiassa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.