Mainos

EU liittoutui Durbanissa köyhimpien maiden kanssa

Eurooppa on liittoutunut Durbanin ilmastokokouksen viimeisenä päivänä maailman köyhimpien valtioiden kanssa, jotta tiekartta uuden ilmastosopimuksen solmimiseksi saataisiin aikaan. Euroopan tavoitetta tukee 85 maailman haavoittuvinta maata. Tarkoitus on painostaa Yhdysvaltoja, Kiinaa ja Intiaa hyväksymään suunnitelma uuden sitovan ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi.

Brasilia ja Etelä-Afrikka ilmoittivat myös liittyvänsä Euroopan vaatimuksiin uudesta koko maailman kattavasta ilmastosopimuksesta.

- Uskomme, että maailmalla on ollut jo riittävästi aikaa ajatella. Emme enää tarvitse ajattelua vaan toimia, sanotaan maiden yhteisessä julkilausumassa.

Lausunnossa kannatetaan Kioton sopimuksen jatkokautta sekä tiekartan ja aikataulun hyväksymistä uuden kaikkia valtioita sitovan ilmastosopimuksen solmimiseksi.

Nykyiset päästövähennyslupaukset eivät riitä pysäyttämään ilmaston lämpenemistä kahteen asteeseen. Köyhimmät valtiot kärsivät jo nyt ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

- Kuilu tavoitteiden ja nykyisten toimien välillä on yksinkertaisesti liian suuri. Olemme vielä kaukana siitä, että voisimme taata haavoittuvimmille maille oikeuden vakaaseen ja kestävään kehitykseen, lausumassa sanotaan.

Yhdysvaltojen pääneuvottelija Todd Stern sanoi eilen tukevansa EU:n tavoitetta, mutta Yhdysvaltain delegaatio täsmensi lausuntoa myöhemmin muistuttamalla, ettei Stern sanonut tukevansa laillisesti sitovaa sopimusta.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.