Mainos

EU leikkaa päästöjään viidenneksen

Päästöjä leikataan jopa 30 prosenttia, mikäli muut teollisuusmaat saadaan mukaan leikkauksiin. Yksittäisten maiden jako-osuudet eivät ole vielä selvillä. Saksa on sanonut olevansa valmis jopa 40 prosentin leikkauksiin.

Euroopan unioni leikkaa hiilidioksidipäästöjään vähintään viidenneksen riippumatta siitä, tekevätkö muut saastuttajat samoin.

Jäsenmaiden ympäristöministerit ovat sopineet yksimielisesti, että päästöjä vähennetään ainakin 20 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Leikkaus nousee 30 prosenttiin, jos muut teollisuusmaat tulevat mukaan päästötalkoisiin.

Myös yksipuolisia leikkauksia karsastanut Suomi suostui sopuun muiden jäsenmaiden mukana. Suomen lisäksi epäilyjä esitti loppumetreillä lähinnä Puola, jonka energiantuotannosta valtaosa tulee hiilivoimaloista

Ilmastonmuutoksesta huolestuneet Tanska ja Ruotsi olisivat halunneet sitoutua vielä suurempiin leikkauksiin.

Ympäristöministeri Stefan Wallin (r.) vakuutti kuitenkin kokouksen jälkeen tyytyväisyyttään sopuun. Hänen mukaansa Suomen tavoitteet toteutuivat neuvotteluissa.

Myös pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) antoi tukensa päätökselle, vaikka hän vielä eilen varoitti yksipuolisten leikkausten voivan johtaa työpaikkojen menetyksiin.

- Ratkaisu antaa hyvät edellytykset turvata suomalaiset työpaikat samalla kun kannamme vastuutamme ilmastonmuutoksesta, Vanhanen sanoi tiedotteessa.

Suomen päästöosuus ei vielä selvillä

Monet ympäristöjärjestöt, kuten Luonnonsuojeluliitto, WWF sekä Greenpeace, paheksuivat ennen ympäristöministerien kokousta Suomen vastahankaista ilmastolinjaa.

Wallinin mukaan Suomi ei kuitenkaan missään vaiheessa vastustanut päästövähennyksiä sinänsä. Hallitus oli hänen mukaansa vain huolissaan leikkausten jaosta EU:n sisällä.

EU:n tavoitteesta tulee laillisesti sitova, mutta yksittäisten EU-maiden leikkaukset eivät ole vielä tiedossa. Jako-osuuksia aletaan hahmotella ensi kesänä.

Hallitus oli etukäteen huolissaan siitä, että päästöleikkaukset tulevat Suomelle kalliimmiksi kuin muille EU-maille, koska Suomessa on runsaasti energiaa kuluttavaa paperi- ja metalliteollisuutta.

EU-komissio lupasi ottaa eri maiden tilanteen huomioon, kun yksittäisten EU-maiden päästöosuuksista keskustellaan. Suomi oli tyytyväinen linjaukseen.

Suomi tavoittelee siten käytännössä itselleen jatkoneuvotteluissa muuta EU:ta pienempää leikkausta. Myös nykyisessä Kioton ilmastosopimuksessa Suomen leikkausten osuus on pienempi kuin EU:n keskimäärin.

Wallin vakuutti, että EU:n sisäisestä taakanjaosta tulee reilu myös Suomelle.

EU:n keskimääräisen tavoitteen aikoo ylittää ainakin puheenjohtaja Saksa, joka on valmis ottamaan suuren vastuun vähennyksistä. Maa on viestittänyt olevansa valmis jopa 40 prosentin päästöleikkaukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.