Mainos

EU-laki ohjelmistopatenteista vastatuulessa

Esitykseen on vaadittu muutoksia, koska sen on pelätty johtavan kaikkien tietokoneohjelmien patentoimiseen.

Kiistelty EU-laki ohjelmistopatenteista on ajautumassa ainakin väliaikaisesti karille. EU-maiden hallitusten oli määrä hyväksyä komission esitys ensi viikolla valtiovarainministerien kokouksessa.

Puheenjohtajamaa Luxemburg on kuitenkin vetänyt asian pois esityslistalta. Laki vaatii sekä hallitusten että EU-parlamentin hyväksynnän. Parlamentin lakivaliokunta kehotti jo viime viikolla komissiota hylkäämään nykyisen esityksensä.

Jäsenvaltiot velvoitetaan patenttilailla suojaamaan tietokoneella toteutetut keksinnöt samaan tapaan kuin muutkin keksinnöt. Suuret tietotekniikkayritykset ja suurin osa hallituksista ovat kannattaneet patenttia. Sen sijaan monet kansalaisjärjestöt ja Euroopan parlamentti ovat vaatineet esitykseen muutoksia, koska sen on pelätty johtavan kaikkien tietokoneohjelmien patentoimiseen.

Tällöin yhteensopivien tuotteiden kehittely eri yritysten ohjelmistoille voisi vaikeutua. Muun muassa Linuxin kehittäjä Linus Torvalds on julkisesti vedonnut EU-parlamenttiin, jotta lakia ei hyväksyttäisi.

Komission mukaan laki parantaisi yritysten keksintöjen suojaa ja kilpailukykyä. Yhdysvalloissa patenttilait ovat huomattavasti tiukempia kuin Euroopassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.