Mainos

EU-lähettiläät pois Valko-Venäjältä

Euroopan unioni kutsuu suurlähettiläänsä kotiin Valko-Venäjältä virka-asuntoja koskevan kiistan vuoksi, kertoi Bulgarian Minskin-suurlähettiläs Marko Gantshev tänään. Gantshevin mukaan kotiinkutsumisesta sovittiin Britannian Minskin-suurlähetystössä pidetyssä kokouksessa. Italian ulkoministeriön mukaan virallinen päätös saatetaan tehdä jo huomenna.

Yhdysvallat uhkasi tänään kutsua suurlähettiläänsä kotiin Minskistä lähipäivinä, ellei Valko-Venäjä muuta kantaansa. Kulun estäminen ja veden, sähkön ja puhelinyhteyksien katkaiseminen loukkaa diplomaattisuhteita koskevaa Wienin sopimusta sekä Yhdysvaltain ja Valko-Venäjän valtioiden solmimaa vuokrasopimusta, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja James Rubin.

Yhdysvaltain Minskin-suurlähettiläs Daniel Speckhard asuu kiistellyssä Drozdyn diplomaattialueella, josta parinkymmenen maan suurlähettiläät on häädetty korjaustöihin viitaten. Speckhard joutui tänään kävelemään pari kilometriä, kun hänen ei annettu tuoda autoaan alueelle.

Valko-Venäjän varaulkoministeri Nikolai Buzo ilmoitti eilen, että diplomaattikortteli on osa presidentti Aleksandr Lukashenkon asuinaluetta ja että diplomaatit saavat jatkaa asumista presidentin vieraina korjaustöistä huolimatta. Useiden länsivaltojen suurlähettiläät joutuivat kuitenkin tänään palaamaan Minskin keskustaan tyhjin toimin tunnin odotettuaan, koska viranomaiset eivät suostuneet avaamaan alueen ulkoporttia. Vain moottoripyörällä liikkunut Ranskan suurlähettiläs päästettiin sisään.

Poliiseja on lisätty diplomaattialueella, joka sijaitsee suuressa puistossa Minskin ulkopuolella. Tarkastuspisteitä on sijoitettu kilometrin päähän alueesta, ja läpi pääsee vain erityisellä kulkuluvalla. Kiistellyllä alueella asuva Venäjän suurlähettiläs sanoi, että hänen tilanteensa on hiukan erilainen, koska Venäjä omistaa suurlähettiläänsä asunnon. Muiden maiden suurlähettiläät asuvat Valko-Venäjän valtiolta vuokratuissa rakennuksissa.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.