Mainos

EU lähettää Solanan Filippiineille

Euroopan unioni on vahvistunut lähettävänsä Javier Solanan Filippiineille. Unionin ulkopolitiikan johtaja Solana lähtee Manilaan todennäköisesti jo maanantaina.

Solanan on määrä välittää Filippiinien hallitukselle EU:n yhteinen kannanotto, jossa korostetaan panttivankien turvallisuuden säilyttämistä. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Solana ei osallistuisi itse neuvotteluihin vaan hänen tehtävänään olisi tukea rauhanomaisen ratkaisun löytämistä.

EU-maiden ulkoministerit päättivät asiasta epävirallisessa kokouksessaan Azoreilla.

Neuvottelut jälleen käyntiin


Paikan päällä Filippiineillä tilanne ei ole suuresti muuttunut. Kaapparien vaatimuksista ei vieläkään ole saatu mitään kirjallista.

Filippiinien panttivankidraaman ratkaisemisessa on havaittavissa pieniä edistysaskelia, kertoi Suomen erityislähettiläs, ulkoministeriön oikeudellisen osaston päällikkö Holger Rotkirch tänään puhelimitse Manilasta. Lääkkeitä ja ruokaa ei kuitenkaan ole enää saatu perille sissien uuteen olinpaikkaan, kertoo Rotkirch.

Rotkirchin mukaansa neuvottelut Filippiinien hallituksen ja sieppaajien kanssa ovat parhaillaan käynnissä.
-Neuvotteluyhteydet on taas saatu kuntoon ja toivon mukaan neuvotteluissa edistytään askel askeleelta. Sissit eivät ole kuitenkaan vielä antaneet kirjallista vaatimusluetteloa, vaikka Filippiinien hallitus on sitä toivonut, Rotkirch sanoi tavattuaan Filippiinien ulkoministerin Domingo Siazonin.

Rotkirchin mukaan Filippiinien presidentti Joseph Estrada matkustaa huomenna Etelä-Filippiineille Zamboangan kaupunkiin tapaamaan erityisneuvottelijaansa Nur Misuaria.

Muslimisissien sieppaamat 21 panttivankia ovat elossa ja heille on toimitettu lääkkeitä, ruokaa ja vettä, kertoi Filippiinien hallituksen neuvotteluryhmän edustaja lauantaina. Sissit ovat luvanneet olla pahoinpitelemättä vankeja, joiden joukossa on kaksi suomalaista. Sissit siirtyivät panttivankien kanssa lauantain vastaisena yönä uuteen paikkaan, mutta sotilaiden on onnistunut paikallistaa heidät, Rotkirch kertoi.
-Suomalaisista panttivangeista viimeinen havainto on keskiviikolta, emmekä valitettavasti tiedä heistä tällä hetkellä enempää, hän sanoi.

Lääkärin käyntiä ei sallita

Tarvikkeet eivät ole päässeet läpi

Rotkirchin mukaan sissit eivät salli lääkärin käyntiä panttivankien luona, mutta Suomen, Ranska ja Saksan edustajien muodostama työryhmä esitti ulkoministerille toivomuksen, että avustustarvikkeita kuten lääkkeitä ja ruokaa voitaisiin toimittaa panttivangeille humanitaarisista syistä.

Rotkirch tapaa Filippiinien viranomaisia seuraavan kerran maanantaina. Tällöin tapaamisessa on todennäköisesti mukana myös asevoimien komentaja. Neuvottelija Habib Jamasali Abdurrahman kertoi lauantaina, että hänen avustajansa olivat tavanneet sieppaajat ja panttivangit perjantaina Jolon saarella Etelä-Filippiineillä.
-He ovat kunnossa ja olen lähettänyt heille lääkkeitä. Ei ole totta, että joku heistä olisi kuollut tai paennut, hän kertoi.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.