Mainos

EU lähettää siviilipoliiseja Georgiaan

EU-maat ovat lähettämässä siviilipoliiseja Georgiaan. Asia oli esillä unionin ulkoministerien epävirallisessa kokouksessa Ranskan Avignonissa.

EU:n mukaan Georgiaan lähtee noin 100-200 siviilipoliisia, ja he työskentelevät Venäjän turvavyöhykkeellä. Poliisien on määrä tehdä yhteistyötä Etyjin sotilastarkkailijoiden kanssa.

Ulkoministeri Alexander Stubb uskoo, että myös Suomi osallistuu todennäköisesti EU:n poliisioperaatioon. Asiasta on määrä päättää lähiviikkoina.

Stubbin mukaan Venäjä on valmis hyväksymään siviilipoliisien tulon Georgiaan Venäjän hallitsemalle turvallisuusvyöhykkeelle. Stubb keskustelee aiheesta vielä tänään Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa puhelimitse.

EU tekee virallisen päätöksen siviilipoliisien lähettämisestä seuraavassa ulkoministerikokouksessa 15. syyskuuta.

Sarkozy ylihuomenna Venäjälle

Lähipäivät ovat EU:lle erityisen tärkeitä Georgian kriisin ratkaisussa. Puheenjohtajamaa Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy matkustaa Venäjälle maanantaina neuvottelemaan tilanteesta.

Toistaiseksi Venäjä ei vielä täysin noudata elokuussa neuvoteltua tulitaukosopimusta, mitä ei EU:n mielestä voida hyväksyä. EU-maat yrittävät toistaiseksi tehdä kaikkensa, jotta Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäistymispyrkimyksistä syntynyt kiista voitaisiin ratkaista neuvottelemalla.

Moni maa vaati tänään riippumatonta selvitystä siitä, miten kriisi todella sai alkunsa, ja mikä oli Georgian ja Venäjän rooli tapahtumissa.

Suomi puolestaan ehdotti, että kiista-alueille nimitettäisiin laajaa kansainvälistä luottamusta nauttiva edustaja, joka koordinoisi niin YK:n, EU:n kuin itse osapuolienkin toimintaa.

Tämä kuitenkin vaatisi, että asiasta päätettäisiin YK-tasolla. Toistaiseksi EU on päättänyt oman erityisedustajan lähettämisestä alueelle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.