EU lähettää edustajan Lähi-Idän rauhanneuvotteluihin

Irlannin ulkoministeri Dick Springin lähtee jo tänään Lähi-Itään tuomaan esille EU:n näkökantaa rauhanprosessiin. Viime yönä ei ollut vielä selvää, keitä Spring tapaa ja missä.

Päätös tehtiin EU-huippukokouksessa Dublinissa sen jälkeen kun Ranska oli luvannut auttaa vierailun teknisissä järjestelyissä. Unioni aikoo myös nimittää koordinaattorin Lähi-Idän avulleen. Työnkuvasta ja henkilöstä ei ole vielä selvyyttä, mutta Espanjan entinen pääministeri Felipe Gonzalez mainittiin käytäväpuheissa.

Unioni ei ulkoministeri Tarja Halosen mukaan aio inttää paikkaa itselleen palestiinalaisten ja israelilaisten välisissä neuvotteluissa tänään.
-Tärkeintä on että vuoropuhelu varsinaisten osapuolten välillä lähtee jälleen käyntiin, Halonen sanoi.
Hän ei pitänyt mielekkäinä näkemyksiä, joiden mukaan Yhdysvallat puolustaisi Israelin ja EU arabien näkemyksiä.
-Tietenkin Arafat tukee meidän osallistumistamme, koska olemme tukeneet palestiinalaisia paljon taloudellisesti, Halonen sanoi.

EU on maksanut suurimman osan palestiinalaisalueiden saamasta kansainvälisestä avusta. EU-maat hyväksyivät viime tiistaina tiukan julkilausunnon, jossa Israelin toimia arvosteltiin jyrkästi. Molempiin osapuoliin vedottiin rauhan puolesta, mutta vastuu levottomuuksista asetettiin selkeästi Israelin niskoille.

Yhdysvaltain ulkoministeri Warren Christopher kirjoitti lausunnon jälkeen EU:lle. Hän kehotti unionia pidättäytymään lausunnoista, joissa syypääksi asetetaan vain yksi osapuoli. Kirjeelle annettiin diplomaattipiireissä lempinimeksi "turpa kiinni -kirje".

Jotkut EU-maat, kärjessä Ranska, olisivat halunneet EU:n vaativan itselleen paikkaa neuvottelupöydässä, mutta näin pitkälle ei Dublinin kokous halunnut mennä. Pääministeri Paavo Lipposen mielestä paikka pöydässä ei ole olennainen kysymys.
-Lähi-Idän erittäin herkässä tilanteessa ei ole syytä lähteä esittämään Avuliasta Aatua.
Halonen muistutti puolestaan, että monella EU-maalla on pitkäaikaiset suhteet Lähi-Itään, mikä selittää niiden omat aloitteet ja kiinnostuksen. Suomella puolestaan ei ole kovinkaan laajoja suhteita Lähi-Idän maihin, ja kauppakin on ollut vähäistä.
-Toivon tietysti, että suomalaisetkin yritykset olisivat mukana kunhan tilanne alueella rauhoittuu. Jos nyt kauniisti sanoo, niin eivät ne nyt aivan ole rynnänneet sinne, Halonen sanoi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat