Mainos

EU lähellä sopua uusien jäsenmaiden tukipaketista

EU:n maatalousmenoille kaavaillaan kattoa vuodesta 2007 alkaen. Asiasta syntyi alustava sopu yöllä Brysselissä. EU-johtajat sopivat myös karsivansa hakijamaille suunnattuja rakennerahastoja, kun unioni laajentuu.

Kokouksessa syntyi läpimurto, kun Saksa ja Ranska keskenään sopivat miten ne haluavat ratkaista laajentumiseen liittyvät rahoituskysymykset. Kahden suuren maan ehdotus kelpasi keskeisiltä osin muille jäsenvaltiolle.

Unioni aikoo maksaa hakijamaille 25 prosenttia suoria maataloustukia liittymisvuonna, kuten EU:n komissio on esittänyt. Hollanti kuitenkin vaatii edelleen tukien lakkauttamista vuoden 2007 jälkeen.

Rakennetukien suuruudeksi aiotaan sopia noin 23 miljardia euroa. Kyseessä olisi kompromissi, sillä Saksa ja Ranska ehdottivat 21 miljardia kun EU:n komissio esitti yli 25 miljardia.

Puheenjohtajamaa Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen kuvasi neuvotteluja läpimurroksi.

-Uskon, että kompromissin pohja on olemassa, hän sanoi. Myös pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ennakoi EU-johtajien edistyvän rahoituskysymyksissä ratkaisevasti. Kokous jatkuu tänä aamuna, kun jäsenmaat käsittelevät avoinna olevia yksityiskohtia.

-Keskustelut eivät tule olemaan tästä eteenpäin helppoja, vaikka periaatteesta näyttäisi vallitsevan yhteisymmärrys, Lipponen painotti.

Avoinna on muun muassa se, tuleeko menokatosta nimellinen vai liittyykö siihen inflaatiotarkistus. Britannian pääministeri Tony Blair torjui lisäksi Ranskan ehdotuksen puuttua Britannian budjettialennukseen, josta maa on hyötynyt vuosittain noin 5-6 miljardia euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.