EU laajentuminen muuttaa työmarkkinoita

EU:n laajeneminen aiheuttaa muutoksia myös Suomen työmarkkinoilla. Työvoiman vapaalle liikkumiselle valmistellaan kahden vuoden siirtymäaikaa. Työmarkkinajärjestöt ovat täysin eri linjoilla siirtymäajan riittävyydestä.

Ensi vappuna Virosta tulee EU:n jäsen, ja tämä mahdollistaa periaatteessa työvoiman vapaan liikkumisen.
Virolaisia ei päästetä ilman työlupaa Suomen työmarkkinoille vielä ensi vuonna.

Ministeriössä valmistellaan uusille jäsenmaille kahden vuoden siirtymäaikaa, jota voitaisiin jatkaa maksimissaan seitsemään vuoteen.
Työnantajat ja työntekijät eri linjoilla

Työnantaja- ja työntekijäpuolten näkemykset siirtymäajan pituudesta vaihtelevat suuresti. Teollisuuden ja työnantajien TT:n asiamies Katja Leppänen pitää kahta vuotta sopivana siirtymänä.

- Laajentumisesta ei ole tulossa suuria ongelmia ja nyt varavarmuudeksi vielä säädetään tämä siirtymäaika, kertoo Leppänen.

SAK on eri linjoilla, järjestön apulaisjohtaja Matti Viialainen ei halua, että työmarkkinat avataan nopeasti.

- Työmarkkinoita ei voida missään tapauksessa avata suoraan. Se olisi aivan edesvastuuton päätös, jos työmarkkinat avataan täysin tässä työllisyystilanteessa, jossa joka päivä ilmoitetaan irtisanomisista, lomautuksista ja meillä on yli 200-tuhatta työtöntä, Viialainen sanoo.

Viiden vuoden siirtymäaikaa haluava Viialainen hoputtaa hallitusta myös työehtojen valvonnan tehostamisessa. Hän toivoo, että lainsäädäntö ja valvonta saadaan kuntoon ennen ensi vapun laajentumista.
Esimerkiksi sisäministeriöön perustettavalle valvontayksikölle pitäisi rahat löytyä jo lisäbudjetista.

Työn perässä Suomeen arvioidaan muuttavan vuosittain muutamasta tuhannesta yli kymmeneen tuhanteen uutta EU-kansalaista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat