Mainos

EU laajentaa Valko-Venäjän pakotteita

Myös Yhdysvallat aikoo asettaa Valko-Venäjälle pakotteita. Poliisi pidätti viime yönä noin 200 mielenosoittajaa pääkaupungissa Minkissä.

EU:n huippukokous on sopinut Valko-Venäjää koskevien pakotteiden laajentamisesta, kertoo EU:n tiedottaja. Päätös tehtiin opposition mielenosoittajien pidättämisen jälkeen.

Pakotteiden laadusta ei tiedottajan mukaan sovittu. Taloudellisia pakotteita ei harkita, koska ne rankaisisivat tavallisia kansalaisia.

EU-maat sopivat samalla, että vaalit murskaluvuin voittanut presidentti Aljaksandr Lukashenkan otetaan rangaistustoimien piiriin.

- Hän ei tule EU:lta viisumia saamaan, Suomen pääministeri Matti Vanhanen summasi Brysselissä tänään.

Puheenjohtajamaa Itävallan ulkoministeri Ursula Plassnik painotti lisäksi, että EU aikoo myös olla yhteydessä Valko-Venäjän naapurimaihin, jotta nämä seuraisivat vaalireaktioissaan unionin esimerkkiä.

Kannanotto oli selvästi kohdistettu Venäjälle, joka on pitänyt Valko-Venäjän vaaleja täysin ongelmattomina.

EU:lla on jo nyt voimassa viisumirajoituksia Valko-Venäjää vastaan. Ne koskevat toistaiseksi kuutta virkamiestä ja poliitikkoa. Lukashenka ei ole ollut heidän joukossaan.

Mahdollisten viisumirajoitusten teho on kuitenkin epäselvä, koska Lukashenkan hallinto ei ole toistaiseksi osoittanut halua vierailla EU-maissa. Näin hallinnon jäsenet eivät ole tarvinneet EU:lta viisumeitakaan.

Myös Yhdysvallat asettaa pakotteita

Yhdysvallat aikoo asettaa Valko-Venäjälle talouspakotteita ja matkustusrajoituksia. Asiasta kertoi Valkoisen talon tiedottaja Scott McClellan.

- Tuomitsemme voimakkaasti Valko-Venäjän turvallisuuspalvelun toimet, McClellan sanoi.

McClellan myös kehui EU-maiden ilmoitusta pakotteista ja sanoi Yhdysvaltojen aikovan toimia samoin.

Mielenosoittajat pidätettiin

Valko-Venäjän poliisi hajotti viime yönä presidenttiLukashenkan uudelleenvalintaa vastustaneen mielenosoituksen. Poliisi pidätti arviolta 200 mielenosoittajaa pääkaupungissa Minkissä.

Nopea operaatio sujui silminnäkijöiden mukaan ilman väkivaltaa. Mielenosoittajat eivät tehneet vastarintaa pidätettäessä. Uutistoimisto AFP:n mukaan oppositiojohtaja Aleksandr Milinkevitshin poika oli pidätettyjen joukossa.

Venäjä: ETYJ lietsonut levottomuuksia

Venäjä puolestaan on osoittanut syyttävällä sormella Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJ:n suuntaan. Ulkoministeri Sergei Lavrov on syyttänyt järjestöä levottomuuksien lietsomisesta. Lavrovin mukaan ETYJ julisti jo ennen vaaleja että ne tulisivat olemaan vilpilliset yllyttäen näin mielenosoittajia.

Istuva presidentti Lukashenkajulistettiin presidentinvaalien ylivoimaiseksi voittajaksi sunnuntaina. Kansainväliset tarkkailijat ovat maan opposition tavoin tuominneet vaalit vilpillisiksi. Viime sunnuntaina jälkeen on muissa yhteyksissä pidätetty noin 250 opposition kannattajaa, ihmisoikeusjärjestöt kertovat.

Oppositiojohtaja: Mielenosoitus jatkuu

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Aleksandr Milinkevitsh

Valko-Venäjän oppositio aikoo jatkaa huomenna mielenilmauksiaan. Milinkevitshin mukaan väki kokoontuu pääkaupunki Minskin keskustaan, mutta mielenosoitus ei ole luonteeltaan poliittinen.

(MTV3-Reuters-AFP-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.