Mainos

EU: Ksylitolin verovapaus protektionismia

EU-komission mielestä ksylitolimakeisten vapautus makeisverosta syrjii muita vaihtoehtoisia makeutusaineita. Ksylitolin verovapaus on komission mielestä protektionismia, yritys suojella suomalaista tuotantoa. Komissio lähettää kirjeen asiasta Suomelle lähiviikkoina ja kehottaa sitä muuttamaan sääntöjään. Komission kannasta kertoi Kauppalehti.

Suomi on perustellut ksylitolimakeisten vapautusta makeisverosta terveyssyillä. Se on toimittanut komissiolle tuhansia sivuja tutkimustuloksia ksylitolin terveysvaikutuksista. Protektionismisyytekin kiistettiin, koska vapautus koskee myös ulkomailta tuotuja ksylitolituotteita. Valtaosa Suomen markkinoilla myytävistä ksylitolituotteista on kuitenkin kotimaisia.

Komissio ei kiistä sitä, että ksylitoli on sokeria terveellisempää, mutta katsoo että yhtä hyvät perusteet olisi vapauttaa verosta esimerkiksi sorbitolilla, maltitolilla tai isomaltilla makeutetut tuotteet.

Sisämarkkinakomissaari Mario Montin lehdistöedustaja Betty Olivi viittasi Yhdysvaltain elintarvikeviraston FDA:n selvityksiin, joissa sokeria terveellisemmiksi todettiin myös edellä mainitut makeutusaineet.
-Jos Suomi vapauttaisi verosta myös niillä makeutetut tuotteet, voisi ksylitolin verottomuus pysyä voimassa, Olivi sanoi.

Olivi kertoi, että asiasta keskustellaan lähiaikoina Suomen viranomaisten kanssa. Jollei Suomi suosiolla luovu säännöistään, voidaan asia lopulta viedä EU-tuomioistuimeen. Makeisvero on 3,50 markkaa kilosta valmista tuotetta. Se tuottaa valtiolle noin 150 miljoonaa markkaa vuodessa. Ksylitolilla makeutetut makeiset vapautettiin verosta kangasalalaisten koululaisten vetoomuksesta, kun valmisteveroa uudistettiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.