Mainos

EU-konventissa vaadittiin lisäaikaa

Tulevaisuuskonventissa vaadittiin torstaina lisää aikaa EU:n perustuslain valmisteluun. Useat jäsenet arvioivat, että esitys ei ehdi valmistua Thessalonikin huippukokoukseen mennessä. Puheenjohtajamaa Kreikka ei tuoreeltaan torjunut pyyntöä, kun konventti aloitti istuntonsa torstaina.

Kreikan ulkoministeri George Papandreou kuitenkin muistutti, että jäsenmaat ovat sopineet takarajaksi 20. kesäkuuta. Papandreou ei halunnut ennakoida, suostuvatko jäsenmaat määräajan lykkäämiseen.

Brittiliberaali Andrew Duff ehdotti konventin pyytävän 3-4 viikkoa lisää työskentelyaikaa jäsenmaiden johtajilta Thessalonikista. Häntä tuki muun muassa saksalainen konservatiivi Elmar Brok ja hollantilainen Hanja Maij-Weggen. Tulevaisuuskonventin puheenjohtajan Valery Giscard d'Estaingin mukaan yksi vaihtoehto on jättää juhannuksena Thessalonikissa osin vaillinainen ehdotus.

Giscard toivoi EU-maiden ottavan asiaan kantaa. Giscard vahvisti, että EU:n perustuslaillisen sopimuksen koko luonnos jaetaan konventin jäsenille 30. toukokuuta mennessä. Sopimukseen on tulossa 300 artiklaa. Konventin edustajien huoli koskee ennen muuta sitä, riittääkö loppuaika viimeisten artiklojen läpikäyntiin ja hiontaan.

Konventti on valmistelukunta, jonka ehdotuksen pohjalta jäsenmaat päättävät EU:n rakenteiden ja päätöksenteon uudistamisesta. Muutoksia tarvitaan, ennen kuin unioniin liittyy 10 uutta valtiota. Asiasta päätetään hallitusten välisissä neuvotteluissa, jotka alkavat todennäköisesti syksyllä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.