Mainos

EU-konventin työn tulos ei miellyttänyt Suomea

Anneli Jäätteenmäki pahoitteli sitä, että pienten maiden yhteinen kanta hajosi.

EU:n tulevaisuuskonventti päätti työnsä tänään Brysselissä. Pienille maille loppuistonnosta ei tullut juhlavaa seremoniaa, sillä konventti päätyi esityksiin, jotka vahvistavat suurten jäsenmaiden asemaa.

Suomi katsoo, että EU:n toimielimien rakenteesta on neuvoteltava uudestaan. Tämä tapahtuu jäsenmaiden hallitusten välisissä neuvotteluissa, jotka on tarkoitus aloittaa syksyllä.
Suomi vastustaa muun muassa EU:lle ehdotettua presidenttiä, Euroopan-neuvoston aseman vahvistamista ja tapaa, jolla sotilaallisen puolustuksen yhteistyö järjestettäisiin.

Konventin puheenjohtaja Valery Giscard d'Estaing myönsi, että kaikki valmistelukunnan jäsenet eivät hyväksy kaikkia ehdotuksen kohtia. -Jokainen meistä on löytänyt luonnoksesta elementtejä, joista ei pidä, Giscard totesi.

Pienten maiden rintama hajosi

Pääministeri Anneli Jäätteenmäen mukaan EU:n tulevaisuuskonventin tulos ei edusta yhteistä näkemystä. Jäätteenmäki pitää valitettavana, että pienten maiden rintama hajosi loppumetreillä. Hän lupasi, että eduskunta saa heti syyskuun alussa hallituksen selonteon EU:n tulevaisuudesta.

Pääministeri Jäätteenmäki selosti iltapäivällä eduskunnan suurelle valiokunnalle konventin tuloksia, vaikka mitään kirjallista esitystä konventin päätöksistä pääministerillä ei ollutkaan.

Kohteliaisuussyistä Jäätteenmäki ei suostunut arvioimaan Giscard d'Estaingin työtä.

Pääministeri pahoitteli, että pienten maiden rintama hajosi tänään, vaikka vielä eilen oltiin yhteisen esityksen takana.
- Se on tietysti valitettavaa. Mutta Suomen lähtökohta on kyllä koko ajan ollut se että lopulliset ratkaisut tehdään HVK:ssa. ja näin tulee tapahtumaan ja emme ole olleet valmiita tekemään sellaisia kompromisseja jotka eivät sitten lopulta pitäisi.

EU-huippukokous on jälleen suomalaisille hankalaan aikaan - juhannusviikolla.
Suomi yrittää yhä viimeiseen asti neuvotella Italian kanssa elintarvikevirastosta, jonka Suomi haluaa. Ellei yhteisymmärrystä synny, asia ei nouse pöydälle myöskään Thessalonikin kokouksessa. Pääministeri ei uskalla luvata tuloksia.
-Ja nyt olemme vielä saaneet tietää, että ensi syksynä komission taholta tullaan ehkä esittämään - tai on valmisteltu esitystä - että Italia saisi kemikaaliviraston. Me lähdemme siitä, että ei voi olla niin että yksi iso jäsen saisi kaksi virastoa ja me emme saisi yhtään, Jäätteenmäki totesi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 13.06.2003).

EU:n tulevaisuuskonventin tulos ei edusta yhteistä näkemystä, sanoo pääministeri Anneli Jäätteenmäki. Hän pitää valitettavana, että pienten maiden rintama hajosi loppumetreillä.

(Seitsemän uutiset 13.06.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.