Mainos

EU-komissiossa suuri epäluottamus Suomen susipolitiikkaan

Suomi on todennäköisesti saamassa haasteen EY-tuomioistuimeen suden suojelun laiminlyönnistä. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan komissiossa vallitsee epäluottamus Suomen kykyyn hoitaa direktiivin mukainen suojelutaso.

Maa- ja metsätalousministeriön mielestä suden nykyinen täyssuojelu ei kuitenkaan toimi Suomessa, vaan johtaa suden kannalta huonoon lopputulokseen. Susiongelma on kärjistynyt Pohjois-Karjalassa, jossa elää puolet Suomen susista.

Suomessa on nyt noin 150 sutta. Kanta on kasvanut vuosittain 18 prosenttia pian kymmenkunta vuotta peräkkäin, arvioi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos. Susi on kuitenkin täysrauhoitettu ja EU-komissio vahtii Suomea epäluuloisena.

Kärjistynyttä tilannetta pohdittiin tänään Joensuussa turvallisesti neljän seinän sisällä. Altavastaajana oli maa- ja metsätalousministeriö, joka rimpuilee komission ja kotimaisen painostuksen välissä. Ministeriön kanta on tämä.

- Yleisesti kansainvälisesti todetaan, että tämmöinen suojelu, siis täydellinen suojelu, ei välttämättä ole paras mahdollinen, apulaisosastopäällikkö Christian Krogell maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Suomi on yrittänyt viestittää, että parempi lopputulos saataisiin lievemmällä suojelutasolla. Tiukka suojelu ja susien viime vuonna aiheuttamat ennätykselliset kotieläinvahingot lisäävät vain susivihaa.

- Varsinkin kärjistää tämän kansakunnan käsityksen luonnonsuojelusta ja luonnonsuojelun merkityksestä. Henkilökohtainen käsitys on se, että jos tämä oikein vedetään tiukkaan, niin ainoa suuri kärsijä tässä on suojeltava kohde itse, Krogell väittää.

Komission mukaan Suomi rikkoo luontodirektiiviä, kun se on myöntänyt muutamia tappolupia. Seuraavaksi mennään käräjille EY-tuomioistuimeen.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 03.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.