Mainos

EU-komission taloudenpito sekavaa

Euroopan unionin komission pyörittämä unionin maksuliikenne on edelleen kaoottista. Kukaan ei pysty takaamaan, että EU:n vajaan sadan miljardin euron budjetin alaisista maksuista suurin osa on laillisia ja oikeellisia. Unionin erotetun pääkirjanpitäjän mukaan lähivuosina tilanne vain pahenee.

Pitkälti yli 80 prosenttia EU:n budjetista on maatalous- ja aluetukia. EU:n tilintarkastustuomioistuimen mukaan unionin tilinpäätös on kyllä, laillinen ja asianmukainen, mutta käytännön tukisummin maksamisessa on ongelmia.

- Tuomioistuin ei voi taata, eikä sillä ole edes kohtuullisia perusteita vahvistaa, että esimerkiksi maatalous- ja aluetuen maksut olisivat laillisia ja asianmukaisia, sanoo Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Vitor Manuel Silva Caldeira.

EU:n pääkirjanpitäjä Marta Andreasen puuttui viime vuonna tähän ristiriitaan eikä suostunut vahvistamaan vuoden 2001 tulo- ja menoarvion oikeellisutta.

- Tilinpäätös kuvaa tarkasti maksuja, joiden laillisuutta tai asianmukaisuutta ei voida taata. Kirjanpito kuvaa siis tarkasti laittomia ja ei-asianmukaisia laskuja, EU:n komission entinen pääkirjanpitäjä Marta Andreasen sanoo.

Komissio ei Andreasenin väitteitä sulattanut. Espanjalainen pidätettiin viime kesänä tehtävistään.

- Korostan vielä, että yksi suurimmista Prodin komission lakiprojekteista on taloushallinnon uudistaminen ja parantaminen. EU:n komission budjettikomissaari Michaele Schreyer sanoo.

Martha Andreassenin taas sanoo, että esimerkiksi tietokonejärejstelmä, jolla EU:n maksuliikennettä pyorittetään on altis kaikille mahdollisille väärinkäytöksille.

- Jos komissiolla ei nyt ole tietokonejärjestelmää, jonka avulla voidaan valvoa 15 maata, en ymmärrä, miten komissio jatkossa pystyy valvomaan 25 maata.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 19.02.2003)

(Huomenta Suomi 20.02.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.