Mainos

EU-komission puheenjohtajasta päätetään tänään

Euroopan parlamentin konservatiivit nostivat tänään suosikkiehdokkaakseen EU:n ulkosuhdekomissaarin Chris Pattenin.

EU-maiden johtajat ovat kokoontuneet kaksipäiväiseen huippukokoukseen Brysseliin viimeistelemään EU:n perustuslakia. Tämän päivän tärkein tehtävä on kuitenkin valita komissiolle uusi puheenjohtaja. Puhemies Paavo Lipponen on edelleen kisassa mukana, mutta ei enää kärkikolmikossa, kuten vielä loppukeväästä.

EU:n ulkosuhdekomissaari Chris Patten valittiin yllättäen konservatiivien ehdokkaaksi EU:n uudeksi puheenjohtajaksi. Brysselissä kokoontuneet Euroopan konservatiivipuolueiden johtajat olivat lopulta varsin yksituumaisia Pattenista. Eräät puoluejohtajat tosin jättivät pieniä varauksia myös omista kansallisista ehdokkaista.

Kokoomuksen tuore puheenjohtaja Jyrki Katainen tuki myös Hongkongin entisen kuvernöörin Pattenin valintaa. Hän kuitenkin korosti, että kansallisessa intressissä on edelleen myös suhtautua myönteisesti Paavo Lipposen mahdolliseen valintaan.

EU:n parlamentin suurin ryhmä konservatiivit on toistuvasti vaatinut, että komission puheenjohtajan on tultava heidän riveistään.

Tähän mennessä suosituin ehdokas komission johtoon on ollut Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Jucnker. Juncker on kuitenkin kíeltäytynyt kunniasta ja vannoo johtavansa mieluummin pientä Luxemburgia kuin suurta EU:ta. On kuitenkin mahdollista, että Juncker saadaan puhuttua ympäri Euroopan edun nimissä.

Juncker tunnetaan taitavana ja vaikutusvaltaisena, pitkänlinjan EU-johtajana. Juncker kelpaisi hyvin myös europarlamenttivaalit voittaneelle konservatiivi-ryhmälle, koska hän on kristillisdemokraatti.

Junckerin kieltäydyttyä Ranska ja Saksa ovat antaneet tukensa Belgian entiselle pääministerille, Guy Verhofstadille. Briteille Verhofstad on kuitenkin liian federalistinen.

Veikkauksissa on mukana myös portugalilainen sosialisti, Antoni Vitorino. Hän on kerännyt kiitosta oikeus- ja sisäasiain komissaarina.

Muita esillä olevia nimiä ovat puhemies Paavo Lipponen sekä kaksi irlantilaista, parlamentin pätevä puhemies Pat Cox sekä pääministeri Bertie Ahern. Ahern on luotsannut taitavasti perustuslakineuvotteluja viimeisen puolen vuoden ajan. Hän ei ole virallisesti ehdokkaana, mutta mitä ilmeisimmin käytettävissä.

Saattaa myös käydä niin, että komission puheenjohtajasta ei päästä sopuun ja nimitys siirtyy heinäkuulle. Saksa on jo ehtinyt varoittaa, että tämä vaikeuttaisi entisestään jo muutenkin vaikeita perustuslakineuvotteluja. Jos perustuslakia ei saada nyt valmiiksi, se olisi EU:lle melkoinen katastrofi.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 17.06.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.