EU-komission huippuvirka Suomelta ohi suun

Ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö Pertti Torstilan tavoittelema huippuvirka EU:n komissiossa on menossa espanjalaiselle ehdokkaalle. Torstila ei ilmeisesti tule nimitetyksi komission ulkosuhteiden osaston varapääjohtajaksi.

Torstila, Pertti

Torstila oli ehdokkaiden joukossa kolmen kärjessä, ja hänen mahdollisuuksiaan pidettiin erittäin hyvinä Suomen onnistuneen EU-puheenjohtajuuden jälkeen. Aamulehti ja Turun Sanomat kirjoittavat tänään, että virka on kuitenkin menossa espanjalaiselle Fernando Valenzuelalle. Torstila on vahvistanut tiedon.

Varapääjohtaja vastaa EU:n komission puolesta unionin yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja suhteista Pohjois-Amerikkaan, Kauko-Itään ja Tyynen meren alueeseen. Nimitys on koko komission käsiteltävänä todennäköisesti ensi tai sitä seuraavalla viikolla. Esityksen nimityksestä tekee ulkosuhteista vastaava komissaari Chris Patten.

Suomi on tällä hetkellä aliedustettuna komission huippuviroissa. Tutkimuspääosaston johtaja Jorma Routti jätti virkansa aiemmin keväällä, eikä kukaan suomalaisvirkamies ole sen jälkeen tullut nimitetyksi korkeaan komission virkaan. Tapana on kuitenkin ollut, että pienetkin jäsenmaat saavat ainakin yhden pääjohtajan paikan komissiossa.

Tutkimuspääosaston johtaja Jorma Routti jätti virkansa aiemmin keväällä, eikä kukaan suomalaisvirkamies ole sen jälkeen tullut nimitetyksi korkeaan komission virkaan. Tapana on kuitenkin ollut, että pienetkin jäsenmaat saavat ainakin yhden pääjohtajan paikan komissiossa.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat