Mainos

EU-komissio: Viinantuonti on vapautettava

Neuvottelut Pohjoismaiden alkoholintuontisäännöistä eivät edistyneet tänään, kun Ruotsin veroministeri tapasi sisämarkkinakomissaari Mario Montin Brysselissä.

Veroministeri Thomas Östros toisti, että alkoholijuomien korkeat hinnat ovat tärkeä osa ruotsalaista terveys- ja sosiaalipolitiikkaa. Komissaari Monti taas toisti, että Pohjoismaiden muita tiukemmat viinantuontisäännöt eivät voi jäädä pysyväksi poikkeukseksi.

Ennemmin tai myöhemmin sääntöjen on oltava samat - eli Suomen, Ruotsin ja Tanskan on sallittava matkustajien tuomisiksi 110 litraa olutta, 90 litraa viiniä ja 10 litraa väkeviä. Komissio on tiettävästi esittänyt yhtenä mahdollisena takarajana kesäkuun loppua 1999. Tuolloin verovapaa kauppa loppuu unionin sisällä.

Nyt käynnissä olevissa neuvotteluissa on löydettävä ratkaisu ennen vuodenvaihdetta, koska silloin raukeaa Suomen ja Ruotsin jäsenyysneuvotteluissaan saama poikkeus. Mikäli Pohjoismaiden tiukempia sääntöjä jatketaan, on neuvottelutulos hyväksyttävä valtiovarainministerikokouksessa yksimielisesti, sanoi komissaari Montin tiedottaja.

Mikäli tulosta ei synny neuvotteluteitse, asia menee EU-tuomioistuimen ratkaistavaksi, joka saattaa kertaheitolla määrätä Pohjoismaat avaamaan rajansa. Sekä Östros että komissio toivoivat mieluummin neuvotteluratkaisua.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.