Mainos

EU-komissio vaatii takaisin miljardeja maataloustukea

EU-komissio vaatii, että unionin jäsenmaat maksavat takaisin väärin perustein vuosina 1995-1998 maksetut maataloustuet. Kyseessä on yhteensä 275,5 miljoonan euron (1638 miljoonan markan) suuruinen summa. Suurimmat vaateet EU-komissiolla on Ranskalle, 102, 9 miljoonaa euroa, ja Italialle, 84,2 miljoonaa euroa. Suomelta EU-komissio vaatii 4,3 miljoonan euron (25,6 miljoonan markan) summaa.

Suurimmat ongelmat koskevat yhteisestä EU-kassasta maksettuja vientitukiaisia. Maatalouskomissaari Franz Fischlerin mukaan jäsenmaat eivät ole riittävän tarkasti kontrolloineet maataloustuotteiden määrää ja laatua ennen vientitukien maksua.

Suomen maaseutua

-EU:n maatalousbudjetti on yli 40 miljardia euroa vuodessa. Se on suuri summa. Joko budjettirahat käytetään oikealla tavalla, tai me perimme ne takaisin, sanoi Fischler keskiviikkona pitämässään lehdistötilaisuudessa Brysselissä. Monissa tukimuodoissa tukien maksaminen maanviljelijöille on kokonaan jäsenmaiden kontolla.

EU:n virkamiehet tekevät vuosittain yli 100 tarkastuskäyntiä eri maihin varmistaakseen, että asiat ovat oikealla tolalla. EU käyttää myös satelliittikuvausta peltojen ja niittyjen tarkistamiseen. Komission ja jäsenmaiden välillä on usein kiistaa maataloustuen perusteista. Fischlerin mukaan maksetuista tuista 500 miljoonaa euroa (3 miljardia markkaa) on sellaisia, joista ei ole syntynyt sopua.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.