Mainos

EU-komissio tuplaisi uusiutuvan energian käytön

EU-komissio haluaa kaksinkertaistaa uusiutuvien energialähteiden osuuden energiankäytöstä vuoteen 2010 mennessä. Tällä hetkellä aurinkoenergian, tuulienergian ja biomassan polton osuus koko EU:n energiatarpeesta on kuusi prosenttia.

EU-komission tänään tekemä esitys eli nk. valkoinen paperi on poliittinen ohjelmajulistus, joka ei vielä sido ketään. Energia-asioista vastaavan kreikkalaiskomissaari Christos Papoutsisin mukaan jäsenvaltioiden hallitusten olisi nyt määriteltävä kansalliset strategiansa ja tavoitteensa yleistavoitteen saavuttamiseksi.

Komissio perustelee uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämistä sillä, että niin voidaan mm. vähentää hiilidioksidipäästöjä. Hyödyt näkyisivät myös korkean teknologian kehittymisenä, uusina työpaikkoina, muiden polttoainekulujen vähenemisenä ja lisääntyvänä toimitusvarmuutena. Paikallinen ja alueellinen kehityskin hyötyisi ja eurooppalainen teollisuus saisi myös vientimahdollisuuksia kolmansiin maihin.

Komission tavoitteen toteuttaminen vaatisi 95 miljardin ecun eli noin 565 miljardin markan investoinnit. EU:lta sellaista rahaa ei löydy, vaan tarkoituksena olisi poistaa uusien energialähteiden markkinoillepääsyn esteitä niin, että investoinnit kiinnostaisivat yksityisiä sijoittajia. Komissio ajoitti esityksensä tähän hetkeen, koska energiankäytöstä ja mm. hiilidioksidipäästöistä keskustellaan piakkoin maailmanlaajuisesti YK:n konferenssissa Kiotossa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.