Mainos

EU-komissio: Tiukka ympäristöpolitiikka edistää talouskasvua

Eu haluaa yhdistää taloudellisen kasvun ja ympäristönsuojelun.

EU-komission ympäristöosaston johtaja Timo Mäkelä on vakuuttunut siitä, että vain vahvan ympäristöpolitiikan avulla Euroopan talous pysyy kilpailukykyisenä. Mäkelän mukaan yksikään yritys ei ole siirtynyt Euroopasta muualle liian tiukkojen ympäristövaatimusten takia.

Tuulivoima on yksi niistä teollisuudenaloista, joiden uskotaan lähivuosina kasvavan huimasti. Jo nyt kaksi miljoonaa eurooppalaista työskentelee ympäristöalan yrityksissä.

- Esimerkiksi Ranskassa tällä hetkellä ympäristöpalveluja ja teknologiaa tuottavat yritykset luovat eniten uusia työpaikkoja kuin mikään muu ala, kertoo Mäkelä.

EU-komissio tähtääkin siihen, että tiukka ympäristöpolitiikka nähtäisiin enemmän mahdollisuutena kuin uhkana.

Komission selvityksen mukaan koko ajan tiukkenevat ympäristövaatimukset eivät ole karkoittaneet yhtään yritystä Euroopasta.

- Emme ole kohdanneet yhtäkään tapausta, jossa nimenomaan ympäristöpolitiikan takia yritykset olisivat hakeutuneet muualle, hän sanoo.

Muualle siirtyminen ei välttämättä edes auttaisi, koska esimerkiksi Kiinassa on jo ryhdytty listaamaan ympäristötavoitteita. Japanissa on ehditty jo toteutusasteelle. Euroopan edelläkävijäasema ympäristöasioissa on jo nyt uhattuna.

- Japanissa kierrätetään enemmän ja myös japanilaiset ovat sopeuttamassa tuotantoaan paremmin siihen, että tuotteet ovat kierrätettävissä, Mäkelä huomauttaa.

Suurista tavoitteista on kuitenkin pitkä matka todellisuuteen. Tästä kertoo esimerkiksi se, että EU:ssa tuetaan edelleen fossiilisia polttoaineita 21 miljardilla eurolla, vaikka samaan aikaan halutaan pysäyttää ilmastonmuutos.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 03.01.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.