EU-komissio: Suomen talouskehitys heikoimmasta päästä

EU-komissio ennustaa Suomeen tälle vuodelle 0,8 prosentin talouskasvua. Euromaista vain Kyproksen ja Italian talous kehittyy heikommin.

Euroopan talous on käännekohdassa, sillä tänä vuonna kaikille EU-maille ennakoidaan kasvulukemia. Viimeksi vastaava tilanne oli ennen kriisiä vuonna 2007.

Euroalueella talouden ennakoidaan kasvavan 1,3 prosentin vauhtia. Koko EU:n talouteen povataan 1,7 prosentin kasvua. Arvioita on hilattu hieman ylöspäin syksyn ennusteesta. Talouskomissaari Pierre Moscovicin mukaan öljyn hinnan lasku, euron halpeneminen ja Euroopan keskuspankin toimet piristävät kasvunäkymiä. Myös komission investointiohjelma tukee Moscovicin mukaan Euroopan talouskasvua.

Kasvulla on myös useita rajoittavia tekijöitä, kuten korkea työttömyys ja krooninen investointivaje. Ennusteisiin liittyvä epävarmuus on lisääntynyt.

Kasvu jakaantuu hyvin epätasaisesti maiden välillä. EU-maiden hännänhuippuna on Kroatia, jolle ennakoidaan tänä vuonna vain 0,2 prosentin kasvua. Kärjessä porskuttaa karvaan säästökuurin niellyt Irlanti, jolle povataan 3,5 prosentin kasvua. Vyönkiristykseen tuskastuneelle Kreikalle ennakoidaan 2,5 prosentin kasvua.

Kreikan kasvunäkymiin liittyy erityisen suurta epävarmuutta, sillä maan uusi hallitus on ryhtynyt perumaan leikkauksia ja talouden rakenneuudistuksia.  

 

Lue myös:

    Uusimmat