Mainos

EU-komissio selvittää uuden ydinvoimalan rahoitusta

Tutkimus koskee Ranskan hankkeeseen myöntämää yli puolen miljardin euron vientitakuuta. TVO:n mukaan mahdollinen liian halpa laina olisi ennen kaikkea ranskalaisrahoittajien ongelma.

EU-komissio aikoo tiettävästi selvittää, onko Suomen uuden ydinvoimalan rahoitusjärjestelyissä turvauduttu laittomaan valtionapuun.

EU-komissio aikoo selvittää, onko Suomen uuden ydinvoimalan rahoitusjärjestelyissä turvauduttu laittomaan valtionapuun. Kyse on Ranskan vientitakuulaitoksen myöntämistä 570 miljoonan euron takuista.

Komissio ilmoitti Strasbourgissa tutkivansa, onko Teollisuuden Voiman ydinvoimalahankkeen rahoitusta pönkitetty EU:n kilpailusääntöjen vastaisesti.

Komissio pyrkii selvittämään myös, miten mahdollinen valtiontakuu on vaikuttanut markkinoihin. Tutkinnassa ei suljeta pois sitäkään mahdollisuutta, että pönkitys auttoi ranskalaisen Arevan ja saksalaisen Siemensin muodostamaa yhtymää saamaan Olkiluodon voimalaurakan.

Ranska takasi 570 miljoonan euron lainat, joilla rahoitettiin hankintoja ranskalaiselta Areva/Framatomelta. Areva toimittaa muun muassa voimalan reaktorin.

- Takuut ovat saattaneet alentaa rahoituskustannuksia niin paljon, että järjestely on auttanut urakan ohjautumista Arevan ja Siemensin muodostamalle yhtymälle. Saadun tiedon valossa on pidettävä mahdollisena, että järjestely on alentanut TVO:n rahoituskustannuksia verrattuna yleisiin markkinaehtoihin, komissio perustelee ratkaisuaan.

Teollisuuden Voiman mukaan mahdollinen liian halpa laina on ensisijassa ranskalaisrahoittajien, ei TVO:n ongelma. Mahdolliset sanktiot olisivat hankkeen kokonaiskustannusten rinnalla vaatimattomia.

Kilpailuasioista vastaava komissaari oli ensikommenteissaan varsin varovainen.

- Tapaus nostaa esiin monimutkaisia teknisiä ja lakikysymyksiä. Olen halukas kuulemaan lisää näistä kysymyksistä asian oaspuolilta, joilla on nyt mahdollisuus esittää omat näkemyksensä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.