Mainos

EU-komissio nosti kasvuennustetta

Vankasti kasvavat investoinnit ja Saksan hyvät talousnäkymät vauhdittavat talouskasvua EU-maissa.

EU:n komissio ennusti tänään euroalueen talouskasvun vauhdittuvan tänä vuonna 2,1 prosenttiin viime vuoden 1,3 prosentista. Koko EU:n kasvu vauhdittuu 2,3 prosenttiin 1,6 prosentista.

Kasvavaa optimismiaan komissio perustelee muun muassa vankasti kasvavilla investoinneilla ja Saksan hyvillä talousnäkymillä.

- Sekä EU:n että euroalueen talouden odotetaan kasvavan tänä vuonna. Useat maat ovat kuitenkin edelleen kaukana todellisista mahdollisuuksistaan. Euroopan tulee pysyä uudistusten ja tasapainoisen budjettipolitiikan tiellä, talouskomissaari Joaquin Almunia vaati.

Vuonna 2007 vauhdin arvioidaan hieman tasoittuvan. EU-alueen kasvu asettuu silloin 2,2 prosenttiin ja euroalueen 1,8 prosenttiin.

Komissio laskee, että tänä ja ensi vuonna EU-maihin syntyy 3,5 miljoonaa uutta työpaikkaa. Se laskisi työttömyysasteen 8,2 prosenttiin.

Italian budjettivaje nousussa

Almunia muistutti, että useat EU-maat ylittävät tänä ja ensi vuonna EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen kolmen prosentin budjettivajerajan.

Yksi pahimmista vajerajan ylittäjistä Almunian mukaan on Italia, jonka vaje pysyy komission ennusteen mukaan tänä vuonna viimevuotisella 4,1 prosentin tasolla. Komissio pelkää, että ensi vuonna Italian budjettialijäämä kasvaa 4,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Italia on viiden viime vuoden aikana neljästi ylittänyt kolmen prosentin budjettivajerajan.

Komissiossa pelätään myös, että Ranskan budjettivaje on lipsumassa yli kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Viime vuonna se oli 2,9 prosenttia, kun taas tänä vuonna sen pelätään nousevan tasan kolmeen prosenttiin ja ensi vuonna 3,1 prosenttiin.

Saksan budjettivajeen arvioidaan kasvavan tänä vuonna 3,5 prosenttiin, mutta ensi vuonna sen uskotaan putoavan 2,5 prosenttiin.

Kreikan budjettivajeen pelätään ensi vuonna kasvavan 3,6 prosenttiin tämänvuotisesta tasan kolmesta prosentista. Portugalin tämänvuotisen viiden prosentin budjettivajeen sen sijaan arvioidaan laskevan ensi vuonna 4,9 prosenttiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.