Mainos

EU-komissio moittii Suomen verotietojen julkistamista

EU-komissio antoi Suomelle torstaina varoituksen kansalaisten verotietojen julkistamisesta. Komission mukaan Suomen käytäntö julkistaa verotietoja saattaa rikkoa yksityisyyden suojaa, minkä takia se pyytää Suomelta lisätietoja käytännöstä.

EU:n oikeuskomissaarin Viviane Redingin mukaan julkisten viranomaisten yksityishenkilöistä keräämän tiedon ei pitäisi päätyä yksityisten yritysten kauppatavaraksi.

Reding toivoo, että Suomi muuttaa lainsäädäntöään niin, että veronmaksajien henkilökohtaiset tiedot pysyvät salassa.

- Vaikka avoimuus on erittäin tärkeä periaate, sillä voi olla myös haitallisia vaikutuksia, jos sitä väärinkäytetään siten, että yksityisyydensuoja heikkenee, Reding sanoi tiedotteessaan.

Komission mukaan verotietojen julkistaminen on ristiriidassa vuonna 1995 hyväksytyn tietosuojadirektiivin kanssa.

Tietosuojadirektiivi sallii viranomaisten keräämän tiedon käytön journalistisiin tarkoituksiin, mutta komission mukaan verotietojen kaupittelu ei ole journalismia.

Komissio viittaa EU-tuomioistuimen joulukuussa 2008 antamaan tuomioon, jonka mukaan verotietojen keräämistä ja myymistä ei voida pitää journalistisena toimintana.

Taustalla Veropörssi-tapaus

EU-tuomioistuimen käsittelemässä jutussa oli kyse Satakunnan Markkinapörssin vuonna 2001 julkaisemasta Veropörssi-lehdestä ja siihen liittyneestä tekstiviestipalvelusta. Niissä julkaistiin yhteensä 1,2 miljoonan henkilön verotiedot.

Tietosuojavaltuutettu vaati verotietojen kaupittelun kieltämistä sen jälkeen kun joukko yksityishenkilöitä oli kannellut asiasta. Korkein hallinto-oikeus asettui viime syyskuussa asiassa samalle kannalle tietosuojavaltuutetun kanssa.

Komission antama varoitus on ensimmäinen askel rikkomismenettelyssä, jonka komissio käynnistää, kun se epäilee jäsenmaata EU-lainsäädännön rikkomisesta.

Kuin sattumalta valtioneuvosto päätti torstaina poistaa kansalaisten kotikunnan verotuksen julkisista tiedoista. Lainmuutoksella halutaan parantaa turvakiellon saaneiden ihmisten suojaa.

Valtiovarainministeriön mukaan päätöksen ajoittuminen samaan päivään komission antaman varoituksen kanssa on sattumaa eikä päätös ollut reaktio komission varoitukseen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.