Mainos

EU-komissio: Kreikan eurojäsenyys ei vaarassa

Kreikan tilannetta puidaan EU:n komissiossa, koska sen julkisen talouden vaje ylittää reilusti EU:n Maastrichtin sopimuksessa määritellyn rajan.

Kreikan asema euromaana ei ole EU:n komission mukaan uhattuna huolimatta julkisen talouden vajeen paljastaneista budjettiluvuista. EU:n lakiasiantuntijoiden kerrotaan uskovan, ettei Kreikan eurojäsenyyden kyseenalaistamiselle ole laillista perustetta. Komission tiedottaja Gerassimos Thomas totesi eilen, että Kreikan hyväksyminen euromaiden joukkoon 2001 tapahtui sen hetkisten, käytettävissä olleiden tietojen perusteella.

- Ainoa rangaistus, mikä voisi tulla kyseeseen, olisi EUn koheesiorahastosta maksettavien tukien keskeyttäminen, uskoi Thomas.

EU:n tilastokeskuksen Eurostatin tutkimusryhmä ilmoitti eilen, että Kreikan liittyminen euroalueeseen perustui vääriin budjettilukuihin. Kreikan julkisen talouden vaje oli EU-diplomaatin mukaan paljon suurempi kuin virallisesti kerrottiin. Myös Kreikan valtiovarainministeri on uutistoimistojen mukaan myöntänyt vajeen ylittäneen sallitun rajan ennen euroon liittymistä.

EU:n Maastrichtin sopimuksen mukaan julkisen talouden alijäämä saa olla korkeintaan kolme prosenttia bruttokansantuotteesta, jotta maa voi liittyä yhteisvaluutta euroon. EU:n valtiovarainministerit jatkavat tänään Brysselissä keskustelua Kreikan tilanteesta.

(MTV3-AFP-DPA-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.