Mainos

EU-komissio hyväksyi lentoyhtiöiden yhteistyösopimukset

EU-komissio on näyttänyt vihreää valoa British Airwaysin ja American Airlinesin kaksi vuotta suunnitteilla olleelle yhteistyösopimukselle. EU hyväksyi myös Lufthansan ja United Airlinesin yhteistyöhankkeen.

EU:n kilpailuviranomaiset asettivat kuitenkin British Airwaysin ja American Airlinesin yhteistyölle ehdoksi, että yhtiöt luopuvat kaikkiaan 267 vuorosta Lontoon ja Gatwickin lentokentillä. Lentoyhtiöiden on myös vähennettävä lentojensa määrää Britannian sekä amerikkalaisten Chicagon, Dallasin ja Miamin kenttien välillä, jotta kilpailijoillekin jäisi tilaa.

Päätöksistä kertoi EU-komissaari Karel Van Miert Brysselissä. Komission pitkään odotettu päätös ei vielä merkitse, että yhteistyö voi lähteä liikkeelle. Britannian viranomaiset tekevät syksyllä lopullisen päätöksen, minkä jälkeen tarvitaan vielä Yhdysvaltain siunaus Open skies -sopimuksen mukaisesti. Britannian hallitus ilmoitti EU:n ratkaisun jälkeen, että se hyväksyy allianssin vain, jos yhtiöt täyttävät EU:n asettamat ehdot.

Myös Lufthansan ja United Airlinesin yhteistyö hyväksyttiin

EU-komissio on hyväksynyt toisenkin lentoliikennettä koskevan yhteistyöhankkeen. Lufthansa, United Airlines ja SAS saivat luvan yhteistyölleen, jos ne luopuvat 108 lähdöstä lähinnä Frankfurtin lentokentällä. Saksan ja Skandinavian maiden viranomaisten on myös vaadittava osapuolia vähentämään lentojaan Frankfurtin sekä Chigacon ja Washingtonin lentokenttien välillä.

Tarkkailijoiden mukaan allianssin osapuolet tulevat vastustamaan komission suosituksia, sillä ne ovat jo saaneet hyväksynnän yhteistyölleen Yhdysvalloista. EU kiinnostui Lufthansan ja Yhdysvaltain suurimman lentoyhtiön United Airlinesin yhteistyöhankkeesta sen jälkeen kun British Airwaysin ja toisen amerikkalaisyhtiön American Airlinesin suunnitelmat tulivat julki.

Finnair ei näe sopimuksessa vaikeuksia

Finnair ei näe, että sen yhteistyökumppanin British Airwaysin ja American Airlinesin allianssin saama EU:n hyväksyntä aiheuttaisi yhtiölle välittömiä vaikutuksia. Finnairin varatoimitusjohtajan Leif Lundströmin mukaan tilanne voi pitkällä näkemällä olla toinen.

Finnair solmi strategisen allianssin BA:n kanssa viime helmikuussa. Yhtiö on aiemmin sanonut, että sen on harkittava uudelleen yhteisiä lentovuoroja koskevaa sopimustaan amerikkalaisen Deltan kanssa, jos BA:n ja AA:n allianssi etenee. Lundströmin mukaan Finnairilla ei ole kuitenkaan toistaiseksi mitään suunnitelmia luopua Delta-yhteistyöstä, ja tätä koskevat mahdolliset muutokset veisivät kuudesta 18 kuukauteen.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.