Mainos

EU-komissio haluaisi yhdenmukaistaa polttoaineveron

EU-komissio aikoo ehdottaa polttoaineveron yhdenmukaistamista, kirjoitti brittiläinen Sunday Times -lehti tänään.

Tavoitteena on helpottaa EU:n sisämarkkinoiden toimintaa. Erisuuruiset polttoaineiden verot ovat este sisämarkkinoiden toiminnalle, kertoi lehti komission asiakirjan perusteluista.

Komission virkamiesten mielestä yhdenmukaistetun polttoaineveron tulisi olla nykyisen keskiarvoveron suuruinen eli vajaat neljä markkaa litralta. Ennen pitkää myös bensiinin ja dieselin verojen pitäisi komission mielestä olla samanlaiset kuluttajille.

Nyt EU:ssa on sovittu vain polttoaineveron minimitasosta, mutta verot vaihtelevat tuntuvasti eri maissa. Komissio julkistaa ehdotuksensa lehden mukaan keskiviikkona.

Ehdotuksen mahdollisuudet tulla hyväksytyksi ovat kuitenkin melko olemattomat. Verotusta koskevat päätökset on EU:ssa tehtävä yksimielisesti, eli yksikin maa pystyy estämään päätöksen synnyn. Esimerkiksi Luxemburg hyötyy nyt merkittävästi siitä, että sen polttoainevero on alhaisempi kuin naapurimaissa.

Korkeamman verotuksen maissa useimmat valtiovarainministerit lienevät vastahakoisia luopumaan verotuloista. Britannian polttoainevero on EU:n korkein, mutta lehden siteeraamat lähteet maan valtiovarainministeriössä eivät lämpene komission ehdotukselle.

(MTV3-STT-AFP)

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.