Mainos

EU-komissio haluaa lisää valtaa sisämarkkinoilla

EU-komissio hakee jäsenvaltioilta lisää valtuuksia sisämarkkinoiden toiminnan takaamiseksi. Tänään Brysselissä koolla olleet sisämarkkinakysymyksiä käsitelleet ministerit suhtautuivat periaatteessa myönteisesti siihen, että komissio voisi puuttua suoraan tavaraliikennettä haittaaviin ilmiöihin.

Kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäen (sd.) mukaan ministerien keskustelussa käytettiin esimerkkinä Ranskan rekkalakkoa, joka pysäytti myös kansainvälisen rekkaliikenteen tiesulkuihin. Kalliomäen mukaan asian esitellyt komissaari Mario Monti vakuutti, että kyse ei ole kuitenkaan puuttumisesta lakko-oikeuteen. Kyse olisi lähinnä siitä, että komissio voisi tulkita, onko jokin jäsenmaa tehnyt kaikkensa tavaroiden esteettömän liikkuvuuden takaamiseksi.

Nykytilanteessa komissio voi viedä jäsenvaltion EY:n tuomioistuimeen, jos se katsoo tämän laistaneen velvollisuutensa. Uusi esitys on vielä täsmentymätön, mutta sen tulkitaan merkitsevän sitä, että komissio voisi todeta jäsenvaltion toimineen väärin. Esimerkiksi rekkakuski voisi sen perusteella anoa korvausta menetyksistään tiesulkuun juuttumisen takia.

Kalliomäen mielestä komissio tarvitsisi hiukan lisää välineitä tavaroiden vapaan liikkumisen takaamiseksi. Toisaalta komission vallan lisääminen on "kova juttu" eli uusien valtuuksien olisi koskettava vain rajattuja asioita ja poikkeustilanteita. EU:n komissio jatkaa asian valmistelua. Kalliomäen mukaan komissio haluaa asiasta ratkaisun pikaisesti. Ensi vuoden alusta EU-puheenjohtajuuden ottava Britannia on myös hankkeen takana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.