EU-komissio ehdottaa valmiusjoukkoja rajavalvontaan

Oikeusasioista vastaava komissaari haluaisi tukea Espanjaa ja Maltaa maahanmuuttajien vyöryn edessä

EU-komissio ehdottaa unionille yhteisiä rajavalvonnan valmiusjoukkoja, joilla voitaisiin auttaa suurten siirtolaismäärien kanssa vaikeuksiin joutuneita jäsenmaita. Oikeusasioista vastaava komissaari Franco Frattini esitteli ajatusta valmiusjoukoista tänään Brysselissä.

Noin 250-300 hengen suuruiset valmiusjoukot koottaisiin EU-maiden rajavartiostoista ja niiden toimintaa koordinoisi unionin rajaturvallisuusvirasto Frontex. Rajavalvonnan asiantuntijoista koostuvat valmiusjoukot olisivat toimintavalmiita parin viikon varoitusajalla.

Suomalaisen Ilkka Laitisen johtama Frontex vastaisi myös valmiusjoukkojen koulutuksesta.

Valmiusjoukkojen tehtävänä olisi auttaa avun tarpeessa olevan maan rajaviranomaisia esimerkiksi henkilöllisyyden ja matkustusasiakirjojen tarkastamisessa, ajoneuvojen tarkastamisessa ja tulkkauksessa. Valmiusjoukot voisivat osallistua myös esimerkiksi meri-, maa- ja ilmapartiointiin.

Rajavalvonnan valmiusjoukkojen tunnuksena olisi komission suunnitelmien mukaan EU:n tähtitunnuksella varustettu sininen hihanauha. Valmiusjoukot voisivat kantaa aseita, jos apua tarvitseva maa niin parhaaksi katsoo. Joukot toimisivat kulloisessakin toimintamaassaan osana sen rajavalvontaorganisaatiota.

- Me tarvitsemme vahvistettua ja entistä tehokkaampaa taistelua laitonta maahanmuuttoa vastaan. Se on elintärkeää maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkamme uskottavuuden ja yhtenäisyyden takaamiseksi, Frattini sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Toteutuakseen komission ehdotus edellyttää sekä jäsenmaiden asianomaisten ministerien että EU-parlamentin hyväksyntää.

Espanja ja Malta pyytäneet apua

EU:n tiivistetylle rajavalvontayhteistyölle on tarvetta, sillä etenkin Espanjalle kuuluvat Kanarian saaret ja Euroopan ja Afrikan välillä sijaitseva Malta ovat joutuneet viime aikoina vaikeuksiin suuren laittomien maahantulijoiden määrän takia.

Espanja ja Malta ovat pyytäneet muilta EU-mailta apua ongelmien ratkaisemiseksi, ja Frontex onkin lähettämässä saarille apua merialueiden partiointiin.

Kanarian saarille on tänä vuonna tullut jo 10 000 laitonta maahanmuuttajaa, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin koko viime vuonna. Myös Maltalle on tullut yli 2000 laitonta maahanmuuttajaa, mikä on asettanut EU:n pienimmän jäsenmaan voimavarat koetukselle.

Valmiusjoukkojen perustamisen ohella EU-komissio ehdottaa myös muun muassa biometrisiin tunnisteisiin perustuvan rekisterin perustamista EU:hun tulijoille. Lisäksi komissio haluaa tiivistää laittomia maahanmuuttajia työllistävien pimeiden työmarkkinoiden vastaista taistelua unionin alueella.

Komissio ei halua yksinomaan vaikeuttaa EU:hun tulemista. Se ehdottaa opiskelijoille ja tutkijoille ilmaisia viisumeita ja haluaa myös määrätä viisumien käsittelylle kymmenen päivän maksimiajan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat