EU-komissio avaa energiamarkkinoita oikeusteitse

Suomi sai moitteet sähkömarkkina- ja biopolttoainelakien huonosta täytäntöönpanosta.

EU-komissio pyrkii avaamaan energiamarkkinoita oikeusteitse. Suomi ja 16 muuta unionin jäsenmaata ovat saaneet komissiolta virallisen ilmoituksen, jonka mukaan sähkö- ja kaasumarkkinoita koskevia lakeja ei ole pantu riittävän hyvin täytäntöön. Suomi sai moitteet myös liian vaisusta innosta kasvattaa biopolttoaineiden käyttöä.

Komission energiapurkaus vie puutteet EY-tuomioistuimen ratkaistavaksi, mikäli jäsenmaat eivät hoida asioitaan nopeasti kuntoon.

Energia-asioista vastaava komissaari Andris Piebalgs korosti, että jäsenvaltioiden on pantava sähkö- ja kaasudirektiivit kokonaisuudessaan täytäntöön niin muodollisesti kuin sisällöllisestikin.

- Komissio on asiaa perusteellisesti tarkasteltuaan päättänyt aloittaa suuren joukon rikkomismenettelyjä niitä jäsenvaltioita vastaan, jotka eivät ole soveltaneet Euroopan kilpailukyvylle olennaisia sääntöjä, hän sanoi.

Sisämarkkinat auki 2007 mennessä?

Komission paineiden taustalla on tavoite, jonka mukaan sähkön ja kaasun sisämarkkinat pitäisi saada todelliseen kilpailuun 1. heinäkuuta 2007. Jäsenmaat ovat sopineet asiasta jo nelisen vuotta sitten, mutta käytännössä juuri mitään ei ole tapahtunut. Energia-alan kansallisten etujen suojelu on viime aikoina pikemminkin vain tiivistynyt.

Energiasektori on lisäksi keskeinen ala kasvuohjelmassa, jonka turvin komissio pyrkii vauhdittamaan Euroopan onnahtelevaa kilpailukykyä.

- Eurooppalaisten energiamarkkinoiden luominen on ratkaisevan tärkeää hintojen alentamiseksi, energiavarmuuden parantamiseksi ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Jäsenvaltioiden suhtautumisessa markkinoiden avaamiseen on kuitenkin edelleen paljon eroja, mikä estää todellisen kilpailun kehittymisen, komissio perustelee.

- Uusien toimijoiden on edelleen vaikea päästä energiamarkkinoille. Hinnoittelu ei myöskään ole tarpeeksi avointa, komissio erittelee pahimpia puutteita.

Liian matalat tavoitteet

Suomea ja Tanskaa kiirehditään myös panemaan biopolttoainelaki toimeen.

Komission mielestä kumpikaan maa ei ole esittänyt pätevää syytä sille, miksi ne ovat asettaneet riman liian matalalle.

- Useimmat jäsenvaltiot etenevät pitkin harppauksin biopolttoaineiden käytössä ja on valitettavaa, etteivät muutamat jäsenvaltiot ole vielä liittyneet rintamaan, Piebalgs huomautti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat