Mainos

EU-komissio antanee luvan hyljevahinkojen korvaamiseen

Suomen vesillä elelee reilut 9000 hyljettä. Ympäristöjärjestöjen mielestä hyljekanta ei vielä ole liian suuri.

Kalastajat pelkäävät nopeasti kasvavan harmaahyljekannan lopettavan ammattikalastuksen Suomesta. Ympäristöjärjestöjen mielestä hylkeitä ei vielä ole liikaa.

Ratkaisua ongelmaan etsitään nyt kalastajille maksettavista hyljevahinkokorvauksista. EU-komissio päättää marras-joulukuussa, antaako se Suomelle luvan korvausten maksamiseen.

Ympäristöjärjestöjen mielestä hyljekanta ei vielä ole liian suuri. Kalastajat puolestaan valittavat pyydysten tyhjyyttä.

- Kalastajat ovat ahdingossa. Sitä ei käy kiistäminen, mutta siihen vaikuttaa monet muutkin seikat kuin vain hylkeet, WWF:n meriohjelman päällikkö Anita Mäkinen painottaa.

Laskentojen mukaan harmaahylkeiden määrä on tällä vuosituhannella kolminkertaistunut Suomen merialueilla. Tällä hetkellä Suomen vesillä elelee reilut 9000 hyljettä. Koko Itämerellä hylkeitä on yli 20 000.

Hieman yllättäen sekä kalastaja että ympäristöjärjestön edustaja ovat yhtä mieltä siitä, että hylkeiden metsästyksen lisäämisestä ei ole apua kalastajille. Perustelut tosin poikkeavat toisistaan.

- Ruotsista on tutkimustietoa, jonka perusteella lisätty pyynti ei vähennä kalastajille aiheutuneita vahinkoja, Mäkinen kertoo.

Kalastajia ja luonnonsuojelijoita yhdistää myös se näkemys, että hyljevahingoista pitäisi maksaa kalastajille korvauksia. Tähän asti EU on torpannut Suomen ehdotukset korvausten maksamisesta, mutta nyt ongelmaan on löytymässä ratkaisu.

- Siitä on neuvoteltu komission kanssa, että voitaisiin meidän uuden elinkeinokalatalouden toimintaohjelmassa monen vuoden aikana myöntää korvauksia, kalatalousylitarkastaja Orian Bondestam maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Kiistely hylkeiden ympärillä tuskin loppuu, vaikka hyljevahinkojen korvauksista päästäisiinkin sopuun.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.