Mainos

EU-komissaarien sitoumukset julki

EU-komissaarien taloudelliset sitoumukset ja muut henkilökohtaiset kytkökset julkistettiin tänään. Yhteisen ilmoituksen taustalla on komission puheenjohtajan Romano Prodin ajama entistä avoimempi tiedotuspolitiikka. Kaikki komissaarit Prodi mukaanlukien ilmoittivat kirjallisesti omistuksistaan. Prodi on vaatinut komissaareja ilmoittamaan sellaiset vapaaehtoiset tehtävät ja kytkökset sekä omistukset eri yhtiöissä, jotka voisivat aiheuttaa eturistiriitoja komissaarin työssä. Ilmoitus koskee myös puolison omaisuutta, mutta sitä ei vaadittu muiden perheenjäsenten osalta. Omassa käytössä olevaa asuntoa ei myöskään edellytetty ilmoitettavan.

Liikasella asunnot Anttolassa ja Ranskassa

Teollisuuskomissaari Erkki Liikanen ilmoittaa omistavansa kakkosasunnon Metiäissaaressa Anttolassa yhdessä vaimonsa Assi Liikasen kanssa. Lisäksi Liikasilla on huoneisto Antibes n kaupungissa Etelä-Ranskassa. Komission työn ulkopuolisena luottamustehtävänä Liikasella on Porin jazzin hallituksen jäsenyys. Osakkeita tai muuta vastaavaa omistusta hänellä ei ilmoituksensa mukaan ole.

Kreikan komissaari omistaa Roverin

Osa komissaareista omistaa osakkeita, joiden arvo nousee satoihin tuhansiin markkoihin. Kreikkalainen työllisyyskomissaari Anna Diamantopoulou omistaa kuuden eri yhtiön osakkeita, joiden yhteisarvo on noin 475000 markkaa. Lisäksi Diamantopoulou ilmoittaa omistavansa Roverin 620 -merkkisen henkilöauton vuosimallia 1996. Lisäksi hänen nimissään on kolmasosa 440 neliömetrin asunnosta ja puolet 75 neliön maaseutuasunnosta, molemmat Kreikassa.

Kuluttaja-asioista ja ruoan turvallisuudesta vastaava irlantilainen David Byrne omistaa kahden yhtiön osakkeita yhteisarvoltaan lähes 450 000 markkaa. Romano Prodilla on kotikaupungissaan Bolognassa Italiassa kaksi asuntoa, joista hän ilmoittaa omistavansa 50 prosenttia. Toinen puolisko on todennäköisesti hänen vaimonsa nimissä.

Kilpailukomissaari Mario Montilla on asuntoja Italian Milanossa ja Varesessa. Hän ei kerro niiden lukumäärää, mutta ilmoittaa saavansa vuosittain vuokratuloja noin 530 000 markkaa. Kaikki omistusta koskevat tiedot perustuvat komissaarien omaan kirjalliseen ilmoitukseen. EU-komissio kokoontui tänään Brysselissä valmistautuen mm. ensi viikon parlamentin kuulusteluihin. Lisäksi kokouksessa vahvistettiin komission toimintatavat Prodin esittämien teesien pohjalta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.