EU-komissaari Koreassa neuvottelemassa telakkatuista

EU-komission teollisuuskomissaari Martin Bangemann on ollut eilen ja tänään Etelä-Koreassa neuvottelemassa telakkatuista. EU:n teollisuusministerit päättivät jo huhtikuun lopulla lähettää Bangemannin matkaan. Bangemannin tehtävä on välittää EU-maiden huoli eteläkorealaisten halvoista hinnoista, joilla he napsivat telakkatilaukset kilpailijoilta.

EU:ssa epäillään vahvasti, että eteläkorealaiset käyttävät joko Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä tai kansallisilta kehitysrahastoilta saamaansa tukea väärin, mm. konkurssin partaalla olevien telakoiden pystyssä pitämiseen.

Bangemann tapasi Etelä-Koreassa maan kauppaministerin, teollisuus- ja energiaministerin sekä rahoitusministerin. Lisäksi hän neuvotteli eteläkorealaisen kehitysrahaston johtajan sekä paikallisten teollisuusmiesten kanssa. Bangemannin tiedottajan Paul-Joachim Kuboschin mukaan Bangemann ilmoitti eteläkorealaisille epäilyistä, ettei maassa toimita aivan reilun pelin hengessä.

Käytännössä EU ei voi muuta kuin neuvotella ja sopia eteläkorealaisten kanssa. Etelä-Korean viralliset telakkatuet ovat samat kuin EU:llakin, enintään yhdeksän prosenttia tilausten arvosta. Maailman kauppajärjestöön WTO:hon EU:n on turha vedota, koska EU itsekin maksaa telakkatukia.

EU-maat ovat tosin keskenään sopineet tukien maksamisen lopettamisesta vuoden 2000 jälkeen. Suomi on jo pitkään vastustanut tukien maksamista.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat