Mainos

EU-komissaari Koreassa neuvottelemassa telakkatuista

EU-komission teollisuuskomissaari Martin Bangemann on ollut eilen ja tänään Etelä-Koreassa neuvottelemassa telakkatuista. EU:n teollisuusministerit päättivät jo huhtikuun lopulla lähettää Bangemannin matkaan. Bangemannin tehtävä on välittää EU-maiden huoli eteläkorealaisten halvoista hinnoista, joilla he napsivat telakkatilaukset kilpailijoilta.

EU:ssa epäillään vahvasti, että eteläkorealaiset käyttävät joko Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä tai kansallisilta kehitysrahastoilta saamaansa tukea väärin, mm. konkurssin partaalla olevien telakoiden pystyssä pitämiseen.

Bangemann tapasi Etelä-Koreassa maan kauppaministerin, teollisuus- ja energiaministerin sekä rahoitusministerin. Lisäksi hän neuvotteli eteläkorealaisen kehitysrahaston johtajan sekä paikallisten teollisuusmiesten kanssa. Bangemannin tiedottajan Paul-Joachim Kuboschin mukaan Bangemann ilmoitti eteläkorealaisille epäilyistä, ettei maassa toimita aivan reilun pelin hengessä.

Käytännössä EU ei voi muuta kuin neuvotella ja sopia eteläkorealaisten kanssa. Etelä-Korean viralliset telakkatuet ovat samat kuin EU:llakin, enintään yhdeksän prosenttia tilausten arvosta. Maailman kauppajärjestöön WTO:hon EU:n on turha vedota, koska EU itsekin maksaa telakkatukia.

EU-maat ovat tosin keskenään sopineet tukien maksamisen lopettamisesta vuoden 2000 jälkeen. Suomi on jo pitkään vastustanut tukien maksamista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.