Mainos

EU-kokousten superviikonloppu käyntiin

Viikonlopun turvajärjestelyt ovat Suomen kaikkien aikojen laajimmat. Kokousten aikana järjestetään myös useita mielenosoituksia.

Suomen EU-puheenjohtajakauden superviikonloppu on käynnistynyt tänään, kun EU:n valtiovarainministerit aloittivat kaksipäiväisen kokouksensa Helsingin Messukeskuksessa.

Huomenna ovat vuorossa EU:n kahdenväliset huippukokoukset Kiinan ja Etelä-Korean kanssa. Ylihuomenna avataan

puolestaan kaksipäiväinen EU:n ja Aasian Asem-huippukokous. Kokouksista ei kuitenkaan etukäteen odoteta suuria päätöksiä.

Kokousten aikana järjestetään myös useita mielenosoituksia, joihin ennakoidaan osallistuvan tuhansia ihmisiä. Suurimmat mielenosoitukset järjestetään huomenna.

Viikonlopun turvajärjestelyt ovat Suomen kaikkien aikojen laajimmat, ja Helsingin liikenteessä on voimassa useita poikkeusjärjestelyjä. Esimerkiksi pysäköintiä rajoitetaan kaupungin keskustassa.

Asem kokouksessa mukana 38 maata ja EU-komissio

Aasian ja Euroopan maiden Asem-huippukokouksia järjestetään kerran kahdessa vuodessa. Helsingin kokouksenkin asialistaa on hiottu jo puolitoista vuotta.

Asem täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta ja juhlavuoden kunniaksi Helsingissä pohditaan myös sitä, kuinka yhteistyötä pitäisi kehittää.

Osallistujia Asem-huippukokouksessa on 39. Niistä 25 on EU-maita ja 13 Aasian maita. Yksi on EU-komissio.

Englanninkielellä käytäviä istuntoja johtaa täällä Suomessa pääministeri Matti Vanhanen.

-Asem ei todellakaan ole järjestö, se on kokousprosessi ja sillä ei ole sihteeristöä eikä juurikaan kiinteitä rakenteita. Toinen erityispiirre liittyy näihin huippukokouksiin, joissa päämiehet käyvät keskustelut suljetuissa istunnoissa vain keskenään, kertoo ulkoministeriön lähetysneuvos Jyrki Kallio.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.