Mainos

EU kitkerä USA:n banaanipakotteista

EU:n komissio arvostelee jyrkin äänenpainoin Yhdysvaltoja, joka on päättänyt kauppapakotteista EU-maita vastaan. Pakotteet liittyvät kiistaan banaanintuonnista EU-maihin.

EU:n kauppakomissaari Leon Brittan sanoi tänään Brysselissä, että amerikkalaiset rikkovat Maailman kauppajärjestön WTO:n säännöksiä pysäyttäessään EU-maista Yhdysvaltoihin suuntautuvan viennin, jonka vuosiarvo on 500 miljoonaa euroa, noin kolme miljardia markkaa.

Yhdysvallat ilmoitti eilen, että kuudentoista eri tuotteen maahantuojan on oltava valmiit maksamaan 100 prosentin ylimääräiset tullimaksut EU-maista tapahtuvasta tuonnista. Yhdysvallat vaatii, että maahantuojien on oltava valmiit antamaan takuut siitä, että nämä rangaistustullit maksetaan. Leon Brittanin mukaan tämä merkitsee käytännössä pysähdystä rangaistustullien piiriin kuuluvien tavaroiden viennille Yhdysvaltoihin. Tämän viennin piiriin kuuluu tavaroita alkaen skotlantilaisista kashmirvillapaidoista ja ulottuen aina italialaisiin juustoihin.

Suomalaisten virkamiesten mukaan vaikutukset Suomen vientiin ovat vähäiset, koska metsäteollisuuden tuotteet eivät kuulu rangaistustullien piiriin.

Yhdysvallat julisti kauppapakotteet omien kauppalakiensa nojalla, vaikka WTO oli pyytänyt osapuolilta lisätietoja banaanikiistasta. -Olemme yrittäneet kiirehtiä selvityksiä, joita WTO tekee tuontimääräyksistämme. Yhdysvallat on kuitenkin nyt valmis aloittamaan suuren kauppasodan, koska se ei halua odottaa muutamia viikkoja, Brittan sanoi.

Brittan kertoi, että EU haluaa aloittaa heti neuvottelut pakotteista Yhdysvaltojen hallituksen kanssa WTO:n piirissä. EU:n komissio neuvottelee Brittanin mukaan lisäksi tilanteesta EU-maiden hallituksien kanssa. Kauppakomissaari vakuutti, että EU, toisin kuin Yhdysvallat, ei aio rikkoa WTO:n sääntöjä ryhtymällä kostotoimiin tässä vaiheessa.

Mikäli EU selviää banaanikiistan voittajaksi WTO:ssa, on EU:lla Brittanin mukaan oikeus vaatia korvauksia Yhdysvalloilta. Yhdysvaltojen toiminta vahingoittaa Brittanin mukaan sekä Yhdysvaltojen kauppaintressejä että suhteita Yhdysvaltojen läheisimpään liittolaiseen, Eurooppaan.

EU on uusinut banaanien tuontia koskevia määräyksiään, mutta uudetkin määräykset suosivat tuontia mm. Britannian ja Ranskan entisistä siirtomaista Karibianmeren alueelta. Yhdysvallat katsoo siksi, että EU-mailla on edelleenkin tuontimääräyksiä, jotka diskriminoivat monikansallisten amerikkalaisyritysten Latinalaisessa Amerikassa tuottamia banaaneja. Banaanien tuonti on hankala kysymys myös EU:n omassa piirissä, koska useat maat, Saksa kärjessä, haluaisivat oikeastaan vapauttaa niiden tuonnin kokonaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.