Mainos

EU kiirehtii ratkaisuja teollisuuden päästöoikeuksista

EU kiirehtii ratkaisuja teollisuuden päästöoikeuksista. Brysselin huippukokouksessa Unionin päämiehet hyväksyvät yhteiset ilmastotavoitteet, mutteivat halua niiden ajavan raskasta teollisuutta Euroopasta.

Koko unionin kasvihuonepäästöjen on vähennyttävä 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä.

Monet maat - Suomi mukaan lukien - pelkäävät, että energiaa paljon kuluttava ja globaaleilla markkinoilla kilpaileva teollisuus karkaa Euroopan ulkopuolelle kun päästöoikeuksia ei enää saakaan ilmaiseksi. Energiasyöppöihin kuuluvat esimerkiksi teräs-, sementti- ja paperiteollisuus.

Pääministeri Matti Vanhasen mielestä tänään käyty keskustelu puhdisti ilmaa.

- Teimme selväksi sen, että Euroopassa on energiaintensiivistä teollisuutta, jotö Teollisuutta ei pitää päästää esimerkiksi Kiinaan sen vuoksi että täällä tehdään päätöksiä, joita vastaavia Kiinassa ei ole, Vanhanen sanoo.

Kokouksen päätelmätekstiin lisättiinkin maininta paljon energiaa kuluttavasta teollisuudesta. Poikkeuskohtelua voidaan tarvita, jos yhteiseen kansainväliseen ilmastosopimukseen ei päästä. Mutta ennen kuin siihen päästään unionimaiden on pidettävä huoli siitä, etteivät ne anna sellaista viestiä ulospäin, etteivät olekaan toteuttamassa ilmastotavoitteitaan.

- Jos poikkeuskohtelua, niin kuin Suomi katsoo, tehdään, se pitää kohdistaa selkeellä kriteerillä määritellyille aloille, joissa tätä tarvitaan.

Suomi luottaa, että paperiteollisuus saadaan tälle listalle.

- Täytyy tehdä aidosti analyysi siitä, mitkä ovat niitä sektoreita, jotka todella ovat ovat sellaisessa globaalissa kilpailussa, jossa tää hiilivuotoriski on olemassa. Itse luotan siihen, että paperiteollisuus tässä pärjää, Vanhanen sanoo.

Raskaan teollisuuden kohtelu ilmastotalkoissa halutaan ratkaista jo tämän vuoden aikana.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.