Mainos

EU kieltänyt siipikarjan tuonnin Turkista

Lintuinfluenssan vuoksi tuhansia lintuja teurastettu Turkissa ja Romaniassa. EU valmis rajoittamaan tuontia myös Romaniasta mikäli lintuinfluenssatapauksia vahvistetaan.

Euroopan unioni kielsi tänään elävän siipikarjan sekä höyhenten tuonnin Turkista lintuinfluenssan vuoksi. Siipikarjalihan tuonti maasta on ollut jo aiemmin kiellettyä lämpökäsiteltyä lihaa lukuunottamatta.

Turkissa on viime päivinä teurastettu tuhansia kanoja ja kalkkunoita taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Ensimmäiset tautitapaukset todettiin viikonvaihteessa.

Myös Romaniassa teurastettiin viikonvaihteessa satoja lintuja taudin varalta. Tautia epäillään esiintyneen Tonavan suistoalueella.

EU ei kuitenkaan toistaiseksi ryhdy vastatoimiin Romanian tilanteen vuoksi, sillä vielä maanantaina yhtään tautitapausta ei komission mukaan ollut vahvistettu. Komissio on lähettänyt maahan myös omia asiantuntijoita seuraamaan tilannetta.

Unioni on valmis rajoittamaan siipikarjan tuontia Romaniasta myöhemmin tällä viikolla, jos tapauksia ilmenee.

Lintuinfluenssaa esiintyy luonnossa myös ihmiselle vaarattomassa muodossa. Turkin tautitapausten muoto vahvistuu lähipäivinä.

Taudin ihmisille vaarallista muotoa on tähän asti esiintynyt pääasiassa Kaakkois-Aasiassa. Siihen on sairastunut reilut sata ihmistä.

Toistaiseksi tauti ei siirry ihmisestä toiseen. Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut, että taudin muuntuminen voisi aiheuttaa maailmanlaajuisen pandemian ja miljoonien ihmisten kuoleman.

Suomeen ei ole tuotu siipikarjanlihaa Turkista eikä Romaniasta. Bulgaria on ainoa EU:n ulkopuolinen Euroopan maa, josta siipikarjanlihaa on tämän vuoden tullitilastojen mukaan meille tuotu. Turkin ja Romanian välissä oleva Bulgaria kiirehti maanantaina jo kieltämään siipikarjan sekä siipikarjanlihan tuonnin näistä naapurimaista. Bulgariasta on tämän vuoden ensimmäisen seitsemän kuukauden aikana tuotu siipikarjan lihaa Suomeen kaikkiaan 3000 kiloa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.