Mainos

EU kieltämässä lihan tuonnin unionin ulkopuolelta

EU on aikeissa kieltää matkailijoilta lihan ja muiden eläinperäisten elintarvikkeiden tuonnin unionin ulkopuolelta.

Makkaraa


Kieltosuunnitelmien taustalla on huoli suu- ja sorkkataudin ja sikaruton tapaisten eläintautien leviämisestä EU-maihin. Asiasta päätetään EU-komissiossa ruoan turvallisuudesta vastaavan pysyvän komitean kokouksessa ensi viikon alkupuolella.

Komiteasta saatujen tietojen mukaan tuontikielto hyväksytään äänestyksessä ja asetus tulee voimaan aikaisintaan syyskuun alussa. Kahdessa aiemmassa kokouksessa ainoastaan Suomi on ilmaissut vastustavansa kiellon toimeenpanoa.

Matkailijat tuovat Virosta ja Venäjältä

Tullessaan voimaan tuontikielto koskisi vain matkailijoiden tuomia eläinperäisiä elintarvikkeita, joita vielä toistaiseksi EU:n ulkopuolisesta maasta saa tuoda unionin alueelle kilon verran. Lihatuotteiden lisäksi eläinperäisiä elintarvikkeita ovat muun muassa juustot ja kalatuotteet. Esimerkiksi Venäjälle tehtävät kalastusmatkat jäisivät kuitenkin kiellon ulkopuolelle.

Matkailijat tuovat elintarvikkeita Suomeen lähinnä Virosta ja Venäjältä. Muiden EU-maiden asukkaat tuovat sen sijaan hyvin vähän eläinperäisiä elintarvikkeita matkoiltaan unionin ulkopuolisissa maissa. Tullilla ei ole olemassa tilastoja matkailijoiden tuomista eläinperäisten elintarvikkeiden määristä. Tuomiset paljastuvat ainoastaan tullin rajatarkastuksissa, joita tehdään vain satunnaisesti. Sen sijaan esimerkiksi ravintoloiden ja maahantuojien elintarvikkeiden tuontia valvotaan perusteellisemmin.

-Ravintolat ja maahantuojat voivat tuoda eläinperäisiä elintarvikkeita EU-maiden ulkopuolelta vain hyväksytyistä laitoksista. Lisäksi Suomessa maahantuojat joutuvat ilmoittamaan tuomistaan elintarvikkeista ns. ensisaapumisilmoituksella, sanoo johtaja Seppo Heiskanen elintarviketeollisuusliitosta.

Eläinlääkärit tekevät ilmoitusten perusteella pistotarkastuksia, joissa selvitetään saapuneiden elintarvikkeiden ja niitä koskevien dokumenttien asianmukaisuus.

-En pidä kovin todennäköisenä, että teollisuuden tai yritysten maahantuomista elintarvikkeista pääsee maahan eläintauteja. Sen sijaan matkustajien tuomien elintarvikkeiden valmistuspaikka ei yleensä selviä. Ne voivat olla peräisin laitoksesta, jota EU ei ole hyväksynyt, Heiskanen sanoo.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.